ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker som rundar av en god middag

Clara Grabe · 22 Sep 2016
Uppdaterad 22 Sep 2016

Vissa hävdar att sprit hjälper till att smälta maten. Jag har ingen aning om det är sant. Däremot tycker jag att en kopp kaffe efter maten och en god digestif kan ge en känsla av att leva i nuet.

klar

Artikellänk är kopierad

Här kommer lite mer snack om äpplen

Calvados La Ribaude, Hors d’Age 8 years, Normandie, Frankrike, nr 256, 239 kr, 350 ml, 42 % alkohol

Calvados är ett destillat på äppelcider som kommer från Normandie i Frankrike. Jag är väldigt förtjust i både äppelmust och cider så calvados är en given favorit bland sprit. La Ribaude både doftar och smakar röda mogna äpplen och har en nötig ton. La Ribaude har varit i samma familjs händer i nio generationer. Deras Calvados är tillverkad på ekologisk cider som destilleras två gånger. Calvados dricks bäst rumstempererad men kan även användas som bas till vissa drinkar. 

►LÄS MER: 6 goda nyheter på Systembolaget

Med eller utan vatten 

Oban Single Malt 14 years, Highlands, Storbritannien, nr 467, 499 kr, 700 ml, 43 % alkohol

En single malt whisky anses vara av högre kvalitet än en blended. Den kommer från ett destilleri och är enbart tillverkad på korn. I en blended whisky kan det även vara vete och majs som är råvaror. Single malt tillverkas på många håll men kommer traditionsenligt från Skottland som i sin tur delas in i fyra områden. Från vissa områden är whiskyn elegantare och från andra håll kan den ha en rökigare doft. Oban är helt klart en elegant whisky med en knäckig ton. Drick den som den är eller späd med några droppar vatten. 

Bokstäverna berättar om en cognacs ålder

Delamain Pale & Dry, Grande Champagne, Cognac, Frankrike, nr 137, 739 kr, 700 ml, 40 % alkohol

Cognac är destillerat vin som kommer från området med samma namn i Frankrike. Att destillera vin är något som görs över hela världen och samlingsnamnet för dessa är brandy. Druvorna i Cognac heter Ugni Blanc, som är den vanligaste, Folle Blanc och Colombard. Cognac, likt Champagne är ofta en blandning på olika baser och även olika årgångar. Åldern betecknas ofta med bokstäver som VSOP eller XO. Trots att konjakskupan är döpt efter denna dryck skulle jag rekommendera ett något smalare glas för att uppleva drycken bäst. 

Det smakar mer päron än ett riktigt päron

Poire Williams, Eau de vie, Léon Beyer, Frankrike, nr 86962, 429 kr, 700 ml, 43 % alkohol

Fruktig, ren smak av päron. Det är ett destillat på jästa mogna päron som efter skörden läggs i en glastank. Päronen pressas ihop av sin egen vikt och börjat naturligt att jäsa till en söt massa. Spriten är aromatisk och något parfymerad i smaken. Den lagras i glaskannor som kallas damejeanne vilka inte påverkar drycken smakmässigt. Därför är den här typen av fruktdestillat ofta väldigt rena och raka i smaken. Även i glasflaskan förändras spritdrycker väldigt lite så man behöver inte vara orolig för att de blir ståendes för länge. 

►LÄS MER: 6 goda drycker att hitta på resan

Från pressresterna vid vintillverkning

Fattoria di Cavalcaselle, Venetien, Italien, nr 319, 279 kr, 700 ml, 40 % alkohol

Det är lite av ett slöseri att köpa en dyr grappa. Min erfarenhet är att de flesta som gärna dricker grappa efter maten ändå vill ha en rivig och olagrad variant. ”Åh det smakar finkel” säger grappadrickaren. Så det är positivt? tänker jag. Men istället för att köpa en exklusivt lagrad spritsort att ha hemma så kommer dina grappa-vänner att vara glada över den här. Grappa är tillverkat på pressresterna efter att man gör vin. Man har alltså destillerat druvskalen från antingen vita eller blå druvor. 

Det är inte te, det är kaffe!

La Lia, Piesan Typica, Costa Rica, 250 gram, 128 kr, 

Milt rostat kaffe är trenden som hållit i sig länge nu. Många som dricker den typen av kaffe för första gången tycker att det ser ut som te. Kaffet är mer transparent och har en gyllenbrun färg istället för det svarta kompakta bryggkaffet som vi är vana vid i Sverige. För att göra riktigt gott kaffe hemma måste man skaffa sig en kvarn och mala bönorna precis innan bryggning. Då kommer aromerna fram bäst och visar upp kaffets riktiga doft och smak av bär, frukter och choklad. 

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro