ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker som vinner på lagring

Clara Grabe · 25 Aug 2016
Uppdaterad 25 Aug 2016

Tanken på att köpa något som man inte får njuta av på väldigt länge är kanske inte så lockande. Men det finns fina vinster i att lagra viner. Låt helst vinerna ligga mörkt och svalt, men det måste inte vara i en källare.

klar

Artikellänk är kopierad

Champagne är ypperlig att lagra

MV Deutz Brut Classic, Champagne, Frankrike, nr 7487, 385 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Under tillverkning av all Champagne låter man vinet lagra på sin jästfällning. Hur länge väljer varje vinmakare men minst 18 månader och det kan i många fall vara upp till många år. Vinet lagras även i flaskan efter att det är buteljerat. Men många standardchampagner mår väldigt bra av ytterligare lagring. Viner från Champagne har en hög syra som delvis beror på det svala klimatet. Syran rundas med tiden av något och blir mjukare samtidigt som bubblorna går från det aggressivare hållet till mjuka. En lagrad champagne är krämig och underbar.

Klassisker att lagra länge

Graham’s Six Grape Reserve Port, Portugal, nr 8045, 119 kr, 750 ml, 20 % alkohol

Ett av de mest klassiska vinerna att lagra länge är portvin. Vin-stilen kommer från Portugal och är alltid ett basvin med tillsatt vinsprit. Spriten blandas i under jäsningsprocessen för att avbryta den. Vinet får då behålla naturlig sötma och får en hög alkoholhalt. Det är lätt att gå vilse bland alla olika portvins-stilar. Vissa buteljeras yngre och andra lagras länge på ekfat innan de buteljeras. Satsa på stilen Ruby som har en mörkare lila-röd färg. Det vinet kommer att utvecklas mycket. När det väl är dags att dricka måste man dekantera bort en massa fällning.

Från strävt till silkigt

2011 Barolo Massolino, Piemonte, Italien, nr 95026, 659 kr, 1500 ml, 14,5 % alkohol

Barolo är en liten by i Piemonte som ligger i norra Italien. Här odlas en druva som heter Nebbiolo. Druvan är känd för sin fruktiga och blommiga doft, ljusa färg och sina väldigt sträva tanniner. Man blir liksom lite överraskad varje gång att ett vin som ser ut och doftar som ett lättare rött vin kan vara så kärvt. Och vad dämpar denna strävhet bäst? Lagring! Jag tycker att Barolo smakar bäst när vinet är cirka tio år gammalt. Frukten är fortfarande pigg men tanninerna är mjukare. Och vad kan kännas härligare än att öppna en Magnumflaska lagrad Barolo år 2021?

►LÄS MER: Sex drycker att njuta av i solen

Ja! Man kan även lagra vita viner

2014 Mâcon-Charnay, Domaine Cordier, Bourgogne, Frankrike, nr 90025, 159 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Många förknippar lagring av vin med röda viner. Men det finns många vita viner som mår bra av lagring också. Generellt för både röda och vita viner måste det finnas någonting i vinet som kan utvecklas. Mycket frukt och frisk syra är en väldigt bra grund. Med några års lagring kommer den fruktiga doften och smaken att utvecklas från exempelvis gröna äpplen till mer mogna gula äpplen, syran kommer att gå från pigg till mer integrerad i vinet. Färgen kommer att gå från halmgul till mer gyllene.

Mjuka och bäriga viner utvecklas också

2015 Shed 6 Pinot Noir, Central Otago, Nya Zeeland, nr 71622, 199 kr, 750 ml, 14 % alkohol

De allra flesta konsumenter vill inte vänta i fem år för att dricka ett vin. Man måste kunna gå in och köpa en flaska som är god att dricka nu. Det är också väldigt många vinproducenter som förstår detta och tillverkar vin som ska vara gott att dricka direkt. Framförallt har producenter i ”Nya världen” –alla vinproducerande länder utanför Europa, anpassat sig efter detta och tillverkar mjuka, bäriga, generösa viner. Men även dessa viner utvecklas också och lagringen behöver inte vara lika lång.

►LÄS MER: 6 drycker att njuta av till grillat

Lagra själv eller låt någon annan göra jobbet

Nygårda Julmust, Sverige, nr 1972, 29,90 kr, 750 ml, 0,3 % alkohol

Det görs inte så många alkoholfria drycker som är ämnade att lagras innan man dricker dem. Fruktiga muster, läsk och de flesta typer av öl är färskvaror med bästföredatum. Men det finns en dryck som man verkligen kan lägga undan för att den ska utvecklas något och det är julmust. Så pass att Nygårda har valt att lagra den åt oss. Just den här varianten lagras på gamla Bourbonfat i sex månader innan den buteljeras. Musten får en djupare smak och mycket vaniljtoner från faten. Köp hem en låda nu till jul, eller nästa jul.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro