ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker till grytor och långkok

metro · 15 Sep 2016
Uppdaterad 16 Sep 2016

Hösten är på ingång och det är dags att täcka över grillen, ta in utemöblerna och flytta in i köket igen. Grillen i all ära men nu vill jag investera tid och kärlek i matlagningen. Så plocka fram gjutjärnsgrytan och börja planera.

klar

Artikellänk är kopierad

Italienskt vin till Bolognese

2013 Barbera d’Asti, Ca’di Pian, La Spinetta, Piemonte, Italien, nr 95064, 169 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Om du ska ge dig på att koka en riktig Bolognese drick det här till. Vinet är fylligt och fruktigt med en kryddig karaktär och ekfatstoner. La Spinetta är välkända för sina viner men nästan ännu mer för sina etiketter med en noshörning ritad redan på 1500-talet. Frågan om varför noshörningen är där får de ofta och svaret är helt enkelt för att de ville det. Det som däremot är fascinerande med teckningen är att konstnären aldrig hade sett en noshörning i verkliga livet eller på bild utan enbart fått den beskriven för sig.

Grannens vin smakar bättre till grytan

2013 Crozes-Hermitage, Les Launes, Rhône, Frankrike, nr 2800, 149 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Boeuf Bourguignon kommer ursprungligen från Bourgogne och det känns som en synd att rekommendera vin från ett annat område men nu gör jag det ändå. För jag vill ha ett vin som är fylligare och har lite mer tanniner till grytan. Boeuf Bourguignon görs på nötkött, med sidfläsk, champinjoner och smålök som kokas i rött vin och smaksätts med timjan och lagerblad. Örtigheten i grytan kommer igen i vinet. I nästan alla viner från södra delar av Frankrike som Rhône och Roussillon finns det en örtig ton.

En ölstil i skymundan som är perfekt till husmanskost

Erdinger Weissbier Dunkel, Tyskland, nr 1542, 23,50 kr, 500 ml, 5,3 % alkohol

Mörk öl är en perfekt dryck till husmanskost så när du ger dig på ett långkok som kalops, smaksatt med både kryddpeppar och kryddnejlika är det betydligt enklare att hitta en öl som matchar än ett vin. Sötman från morötterna och smakerna i kryddningen passar väldigt bra ihop med de rostade tonerna i ölen. En Dunkel Weissbier är en veteöl precis som den ljusa men med rostad malt. En mörk weissbier eller lager upplevs ändå lättare än en mörkare öl som stout eller porter.

Kraftigt vin till smakrik gryta

2013 Bogle Old Vine Zinfandel, Kalifornien, USA, nr 99278, 149 kr, 750 ml, 14,5% alkohol

Om du ska koka en riktigt god Texas chiligryta med massa starka kryddor som chili, chipotle och ingefära gäller det att inte gå vilse bland vinerna. Starka kryddor är inte vinets bästa vän. Het mat har en tendens att får ett rött vin att upplevas som strävt och stramt. Då gäller det att välja ett vin som är fruktigt, mjukt och bärigt. Druvan Zinfandel stämmer in på alla de kriterierna. Dessutom är viner på Zinfandel ofta fylliga och generösa så de klarar av att matcha en smakrik rätt. Och om man lägger mycket tid och kärlek på maten måste man dricka något gott till.

Långkokens kameleont

Mikkeller Ambler, Danmark, nr 11996, 16,90 kr, 330 ml, 0,3 % alkohol

Pulled pork är otroligt gott och kan såklart varieras med olika tillbehör och smaker. Med andra ord en rätt som kan täcka in allting från halvtorrt vitt vin till en IPA med mycket humlebeska. En universell dryck som nästan alltid fungerar är en god öl med mycket smak. Det spelar ingen roll om garnityren är söta, heta eller feta. Mikkellers Ambler är en Red Ale som smakar torkad frukt, rågbröd och humle. Sötman i ölen klarar av söta tillbehör och kryddstark mat och humlesmaken hjälper till att skära genom den feta smaken av fläsk.

En helt annan typ av gryta

2014 Château de Pierreux, Beaujolais, Frankrike, nr 2293, 105 kr, 750 ml, 14 % alkohol

En grönsaksgryta ger en vitaminkick i det kommande höstmörkret. Fyll grytan med alla nyttigheter som rotfrukter, linser, tomat och örter. Det här är dock en riktigt knepig gryta att matcha med vin men satsa på ett lätt och fruktigt rött vin utan tanniner- vin från Beaujolais är perfekt. Vinet är bärigt och lite örtigt, det har en balanserad syra och mjuka tanniner. Viner från Beaujolais varierar väldigt mycket i kvalitet men just nu råder en trend i området att producera bättre viner.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro