ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker till julbordet – för dig som vågar tänka utanför boxen

Clara Grabe · 13 Dec 2017
Uppdaterad 13 Dec 2017
Rosévin på julbordet är inte så vanligt men väldigt gott enligt Clara Grabe.

Rosévin på julbordet är inte så vanligt men väldigt gott enligt Clara Grabe. Foto: IBL


Varje år läser vi om olika snaps och julöl. Gillar man traditioner ska man naturligtvis ta säkra kort men här är några förslag för den som vill gå utanför boxen.

klar

Artikellänk är kopierad

Rosé på julbordet(!)

2016 Château Vignelaure, Provence, Frankrike, nr 95240, 149 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Jag bryter nog några oskrivna regler när jag rekommenderar rosévin på julbordet. Men man kan faktiskt dricka rosé året om och speciellt till rå fisk. Med andra ord är det en perfekt kombination till både sill och gravad lax. Bärigheten och lättheten i vinet passar perfekt till det inlagda och picklade smakerna. Sillinläggningar har också en tendens att vara något söta, precis som hovmästarsås och då är det gott med ett fruktigt vin som inte är för torrt.

Bubbligt, bärigt och gott

2015 Brachetto d’Acqui, Braida, Piemonte, Italien, nr 6260, 89 kr, 375 ml, 5,5 % alkohol

Tycker du att portvin är för tungt och Sauternes är för sött? Då är det här det perfekta dessertvinet för dig. Brachetto är en blå druva så det är alltså ett rött, sött vin som dessutom är mousserande. Låg alkohol, bubblor och en bärig smak som passar ihop med nötter, mandlar, pepparkakor, marsipan och choklad. Eller varför inte göra som italienarna och äta den traditionella julkakan Panettone lagom till jul. Som gjort för varandra.

För den mest vill äta lax

2014 Akita Fuji Nigori, Japan, nr 168, 84 kr, 300 ml, 14,5 % alkohol

Sake är en optimal dryck för gravad, rimmad och rökt lax eller andra kalla fiskar på julbordet. Jag äter mig nästan alltid mätt på laxen, det är min absoluta favorit på julbordet och självklart kan man dricka öl och nubbe men ett glas sake är nog det som egentligen är allra godast. Dessutom är den här aningen söt vilket gör att den funkar ihop med hovmästarsåsen. Servera gärna sake aningen kylt i ett litet glas eller en kopp.

Fläsk och äpplen funkar helt enkelt

Le Clos Fleurie, Bio, Frankrike, nr 1816, 59 kr, 750 ml, 4,5 % alkohol

Cider på äpplen är ett riktigt bra alternativ till all annan dryck om man är den typen som fokuserar på julskinka och prinskorvar. Fläsk och äpple är en beprövad och lyckad kombination. Sötman och syran bryter av det feta från grisköttet. Cider är dessutom en riktigt bra matchning till blodpudding och sylta. Le Clos Fleurie är en typisk fransk cider med en lätt sötma och väldigt fruktig och lite kryddig doft. Smakar bäst väl kyld.

Till alla ostälskare

2001 Moulin Touchais, Anjou-Saumur, Loire, Frankrike, nr 4196, 269 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Moulin Touchais är ett otroligt prisvärt vin för sin ålder och kvalitet. Producenten släpper inte sina viner förrän de är minst tio år gamla. Stilen är söt men långt ifrån så söt som Tokaj eller Sauternes. Det har en frisk syra som balanserar sötman tack vare att en femtedel av vinet består av musten från omogna druvor och resten övermogna. Det här vinet smakar riktigt bra till ostar av olika slag, gärna ädelostar, krämig camembert och cheddar såklart.

Funkar till allt

Fentimans Ginger Beer, Storbritannien, nr 1963, 23,50 kr, 275 ml, alkoholfri

En dryck som fungerar till det mesta på julbordet, allt från sill till skinka är Ginger Beer. Drycken är en blandning av vatten, socker och ingefära med kolsyra. Servera den gärna på is i ett vinglas. Den är utmärkt till sill och kall fisk men passar även till Janssons Frestelse och skinka. Ingefäran bidrar med lite sting och fräschör till den annars feta maten. Att ingefära dessutom är en julkrydda gör att det känns som ett givet val.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro