ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker till kantareller

Clara Grabe · 27 Aug 2017
Uppdaterad 27 Aug 2017
Här är Clara Grabes bästa tips.

Här är Clara Grabes bästa tips. Foto: IBL


Med sensommar och höst kommer äntligen kantareller. Stekta eller stuvade, drick dem med vit eller röd Bourgogne eller möjligtvis något liknande från andra delar av världen. Här är Clara Grabes bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Lång lagringspotential och mycket elegans2015 Bourgogne Blanc, Etienne Sauzet, Bourgogne, Frankrike, nr 90603, 275 kr, 750 ml, 13 % alkoholEtienne Sauzet ärvde 1903 tre hektar vinmark i Bourgogne och började sakta men säkert köpa mer och växa sig större. Sedan mitten på 70-talet är det hans barnbarn som driver vingårdarna och gör viner med lång lagringspotential och mycket elegans. I Bourgogne är den stora gröna druvan för vita viner Chardonnay. När den lagras på ekfat får den en smörig och rund textur som balanseras av en frisk syra och mycket mineralitet. Njut av det här vinet till en krämig kantarelltoast och löjrom.

Stabilt vin med mycket frukt2015 Jurassique, Bourgogne, Frankrike, nr 5688, 112 kr, 750 ml, 12,5 % alkoholBrocards Jurassique är ett prisvärt och stabilt vin. Det har en fruktig och frisk smak och en lätt kropp. Det här är vinet till en lättare sallad med smörstekta kantareller, mozzarella och örter. Brocard är sedan några år tillbaka den största ekologiska odlaren i Bourgogne, även om inte alla vingårdar är certifierade. Alla deras viner har en väldigt lätt och elegant stil delvis för att de aldrig använder ekfat i produktionen utan ståltank. Det smakar som en Chablis med lite mognad.

Rött vin från typiskt vitvins-distrikt2015 Rully Premier Cru Cuvée Signature, Bourgogne, Frankrike, nr 5619, 189 kr, 750 ml, 13 % alkoholNär det kommer till viner från Bourgogne behöver man gå upp något i pris. De allra enklaste kan lätt bli mest syra och inte så mycket frukt eller kropp. Överlag är druvan Pinot Noir svår att odla världen över vilket gör att den i slutändan ger dyrare viner. Men de har också potential att utvecklas över tiden och hittar man en bra Pinot och får äta stuvade kantareller till så är man i himlen. Jag tycker att Rully är ett kul område i södra delen av Bourgogne både för vita och röda viner.

LÄS MER
6 drycker att stoppa i picknickkorgen

Från ett stjärnskott i Bourgogne2014 Bourgogne Rouge, Domaine Perrot-Minot, Frankrike, nr 95051, 299 kr, 750 ml, 13 % alkoholPlanerar du en lyxig dejt eller härlig kväll med vänner och familj är det här ett riktigt gott vin att bjuda på. Perrot-Minot är en klassisk Bourgogneproducent med lång historia. Christophe Perrot-Minot som driver egendomen sen 1993 har beskrivits som ett stjärnskott i Bourgogne och hans viner har något magiskt över sig. Vielles vignes betyder gamla stockar, de ger en koncentrerad frukt med djup och briljans. Dekantera det en stund innan middagen för det är egentligen aningen ungt att dricka nu men luften hjälper till att lyfta fram alla fina aromer.

Färdiglagrad Nebbiolo2006 Torraccia del Piantavigna, Ghemme, Piemonte, Italien, nr 2339, 149 kr, 750 ml, 13,5 % % alkoholÄr du typen som helst äter kantareller med tryffel, då vill du säkert ha mogen Nebbiolo till också. Och visst är det härligt att kunna köpa ett moget vin som någon vänlig själ redan har lagrat åt oss. Du behöver inte tänka på att lägga det svalt och mörkt och vänta till rätt tillfälle. Det är redan fixat. Nebbiolo som fyllt tio år är mjukt och blommigt, aningen kryddigt och har inslag av torkad frukt. Med tanke på vad man får är det här ett kap. Servera det gärna i en större kupa så vinet får mycket kontakt med luften.

Äppelmust, Värmdö Musteri, Sverige, dagligvaruhandel eller deras egen butik på Värmdö.Värmdö Musteri gör sin must och de erbjuder även service att göra must på egna äpplen på deras musteri. De brukar göra must på minst 40 olika äppelsorter och buteljerar dem sort för sort. Vissa sorter finns det mycket av och andra är mer begränsade. Äppelmust är en fantastisk måltidsdryck och smakar nästan allra bäst om det ligger inlagda trattkantareller på tallriken. Musten är som godast på hösten när man vet att äpplena alldeles nyss mognat. Och har ni äpplen i trädgården, åk och musta dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro