ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker till mors dag

Clara Grabe · 26 Maj 2018
Uppdaterad 26 Maj 2018
Överraska mamma med ett gott vin på söndag.

Överraska mamma med ett gott vin på söndag. Foto: Pixabay


Mors dag firar 99 år och på söndag är det dags att fira mamma. Skäm bort henne ordentligt med lyxfrukost eller en god flaska vin att dricka nu eller lägga på lagring. 

klar

Artikellänk är kopierad

Krispigt och gott bubbel

Loimer Extra Bryt, Österrike, nr 97038, 169 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Mousserande vin från Österrike på flera olika druvor, dels klassiska Champagne-druvor som Pinot Noir och Chardonnay men även lokala österrikiska Grüner Veltliner och Zweigelt. Resultatet blir ett friskt och fruktigt bubbel men friska toner av granny smith-äpplen, krusbär och lime. Det här ska drickas ungt så korka upp det redan på söndag och skåla för mamma för det här är det perfekta aperitif-vinet.

Till mamma som gillar sött

2013 Korrell Beerenauslese, Nahe, Tyskland, nr 2897, 149 kr, 375 ml, 6 % alkohol

Den tyska vinlagen delar upp viner efter hur söta druvorna är vid skörden. En så kallad Trockenbeerenauslese är ett sött vin med mycket smak av tropisk frukt och torkad stenfrukt som aprikos. Just detta kommer från Nahe som ligger i sydvästra Tyskland. Det passar bäst till desserter eller ostar och ska drickas kylt. Det är även underbart gott till förrätter med gåslever som serveras med en fruktkompott och nötter.

Vin och blommor i ett paket

2016 Sauvignon Bordeaux, Francois Lurton, Bordeaux, Frankrike, nr 4184, 99 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Vita viner från Bordeaux står i skuggan av de röda och underskattas ofta. De består helt eller delvis av druvan Sauvignon Blanc som ger aromatiska och torra viner med frisk karaktär och lätthet. Vinet har en somrig karaktär så det är helt rätt just nu, det är ett vin som är lätt att tycka om, det passar både den ena och den andra mamman. Att det dessutom kommer lämpligen iklädd en fin blomsterskrud gör det till en perfekt present.

Lyxjuice

Jus Mandarine, Alain Milliat, cirkapris 49,95 kr, 330 ml, mathem.se

Ska du bjuda mamma på en riktigt praktfull frukost ska du spana in juicerna från Alain Milliat. De är extremt koncentrerade i smaken och en krämig konsistens och djup smak av solmogna frukter. Antingen dricker man dem precis som de är eller så går det att blanda en väldigt god variant på Mimosa. Hälften champagne blandas med hälften valfri juice. Jag lovar att mamma kommer känna sig bortskämd då.

Skäm bort mamsen

Ruinart Blanc de Blancs, Champagne, Frankrike, nr 88291, 605 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Om du verkligen vill skämma bort mamma ordentligt i år så satsa på den här champagnen. Hela presentationen känns generös och exklusiv med den ljusa knubbiga flaskan. Blanc de Blancs betyder att den enbart är gjord på Chardonnaydruvor. Stilen är frisk, elegant och krämig. Om din mamma inte vill öppna flaskan direkt är det ingen fara alls, den här champagnen kan ligga länge, men låt den ligga i ett mörkt rum, den ljusa flaskan gör vinet känsligt.

Ett nytt fynd

2016 Ruppertsberger Pinot Noir, Pfalz, Tyskland, nr 2974, 79 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

Vill du ge mamma i present att upptäcka ett fynd på Systembolaget, ge henne en flaska av denna tyska Pinot Noir. Då är hennes sommar räddad, snäll mot smaksinnet och plånboken. Vinet har en lätt och mjuk struktur och en bärig och kryddig doft. Det får gärna serveras runt 15 grader till fågel eller grillad fisk. Producenten bakom detta vin är ett vinodlarkooperativ som består av cirka 200 vinodlare som tillsammans har över 400 hektar vinmark.

LÄS MER
Clara Grabe tipsar: Sex drycker som passar veganen
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro