ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker till påsk

Clara Grabe · 31 Mar 2018
Uppdaterad 31 Mar 2018
Välj rätt dryck till sillen och äggen.

Välj rätt dryck till sillen och äggen. Foto: ibl


Sill, ägg, lax och lamm, återigen är det högtid och en salig blandning av olika maträtter serveras tillsammans på ett stort bord. Det här är drycken som funkar bäst till.

klar

Artikellänk är kopierad

Lager till sill och lax

Kallholmen Levande Lager, Sverige, nr 1005, 17,90 kr, 330 ml, 4,7 % alkohol

Till sill och nubbe tycker jag personligen att en lageröl smakar allra bäst. Den kryddiga och riviga snapsen sköljs bäst ner med en maltig och lätt öl. Den här ölen är gjord i pilsner-stil som härstammar från Tjeckien. Speciellt för lageröl är att den är underjäst vilket kräver en sval och kontrollerad miljö för bryggningen. Kallholmens lager smakar knäckebröd och honung. Den är en perfekt start på påskmåltiden till fiskarna på bordet.

Vinfabrikens Eko Snaps, Sverige, nr 304, 189 kr, 500 ml, 25 % alkohol

Jag fullkomligt älskar Systembolagets nya snaps från Vinfabriken, det som är så briljant med den här snapsen är att alkoholen är 25 % istället för 40 % som det brukar vara i snaps. Nu kan nubben få vara med utan att man känner sig knockad efter två snapsvisor. Dessutom upplever jag att smaksättningen kommer fram mycket mer när inte den eldiga alkoholen tar över. Klassisk kryddning med kummin, fänkål, dill och citrus.

Rostad smak med citrustoner

Oppigårds Easter Ale, Sverige, nr 1374, 27,90 kr, 500 ml, 5,3 % alkohol

Oppigårds påsköl är en brown ale som har en rostad smak och toner av stenfrukt och apelsin. Den är smaksatt med de amerikanska humlesorterna Cascade och Centennial som båda bidrar med citrustoner. Oppigårds tycker själva att deras påsköl passar bäst till lammet och omeletten på bordet och den kraftfulla och något mörkare stilen är helt klart bäst till smakrik och fet mat. Så gå från en ljusare öl till den här när sillen är avklarad.

Till lammet

Nils Oscar alkoholfri påsköl, Sverige, nr 11998, 15,90 kr, 330 ml, alkoholfri

Det är många bryggerier som gör påskbrygder varje år och vissa satsar även på alkoholfria varianter. En del undviker alkohol helt medan andra kan dricka en öl med lägre alkoholhalt för att kunna ta en extra nubbe eller två. Oavsett anledning så är det här en god öl med maltig smak och inslag av sirap och knäck. Den passar till det mesta på bordet men tack vare sin kryddning är den precis som Oppigårds bäst till lammet.

För den som verkligen firar påsk

Diebolt-Vallois, Prestige Brut, Champagne, Frankrike, nr 7723, 389 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

För den som inte vill dricka öl och dessutom vill fira påsken ordentligt är champagne ett gott alternativ till de olika rätterna på påskbordet. Fräschören och syran i vinet tillsammans med bubblorna hjälper till att bryta av mot den feta laxen eller krämigt inlagda sillen. Att dricka mousserande viner till mat och inte enbart som aperitif är underbart och jag tror att fler och fler kommer att upptäcka det. Det går naturligtvis att välja ett billigare alternativ som en crémant också.

Mild öl utan beska

Pumpviken påsköl, Nynäshamns ångbryggeri, Sverige, nr 1341, 30,20 kr, 500 ml, 5,8 % alkohol

Ölstilen mild som Pumpviken ingår i är en mindre besk och mjukare ale än exempelvis india pale ale. Många gånger har den lägre alkoholhalt, snarare som en folköl, men det stämmer inte i just detta fall. Färgen är gyllenbrun och smaken är knäckig och nötig. Frånvaron av en hög beska gör att den passar till många olika typer av rätter och gör sig extra bra till de rätter som har ett sött inslag vilket många inlagda sillar och gravad lax har.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro