ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker till tacos

Clara Grabe · 28 Apr 2017
Uppdaterad 28 Apr 2017
Här är Clara Grabes tips om drycker till tacosen.

Här är Clara Grabes tips om drycker till tacosen. Foto: Alamy


Kryddigt, sött, salt, fett och krispigt på en gång. En av de mest älskade rätterna måste ju vara tacos. Och det finns förmodligen lika många varianter av en perfekt tacos som det finns människor. Här är mina favoritdrycker till.

klar

Artikellänk är kopierad

Drinken med saltad kantSauza Blanco Tequila, Mexiko, nr 65, 199 kr, 500 ml, 38 % alkoholSka man göra en mexikansk afton och bjuda på tacos på riktigt går det inte att bortse från Margaritas. Drinken består av tequila, cointreau, limejuice och sockerlag. Och det viktigaste av allt, det måste vara en saltad kant på drinkglaset. Personligen tycker jag att det är godast att dricka Margarita i ett rocksglas istället för martiniglas men det får man ju göra som man vill. Att dricka Margaritas genom en hel måltid kan bli lite dimmigt men att börja kvällen med en drink som denna gör helt klart att man kommer i rätt stämning för taco-kväll.

Med eller utan lime?Corona Extra, Mexiko, nr 1598, 17,90 kr, 355 ml, 4,5 % alkoholÄven om vi äter tacos på ett annorlunda sätt än man gör i rättens hemland så blir det sällan fel med en Corona till tacos. Ölen är varken särskilt komplex eller smakrik men den är läskande till den kryddstarka maten och har, i alla fall på mig, en avslappnande effekt. Det känns plötsligt som att jag är ledig och kan göra vad jag vill. Lime eller inte lime är en personlig smaksak, jag tycker att det är ganska gott och ger ölen en fräsch karaktär.

Sötma matchar hetta2014 Main Divide Riesling, Waipara, Nya Zeeland, nr 6590, 121 kr, 750 ml, 13 % alkoholFör den som verkligen gillar sin taco spicy så är det väldigt gott att matcha hettan i maten med ett fruktigt vin som har restsötma. Main Divide skulle klassas som offdry eller halvtorrt men tack vare en frisk syra och mineralitet i vinet så upplevs det inte som så sött tycker jag. Så även om din taco är baserad på kött så funkar det här vinet bra så länge maten är kryddig. Och ännu bättre blir det så klart med en fish taco med massa chili och söt majs.

Fruktbomb2014 Prohibition Zinfandel, Kalifornien, USA, nr 74299, 99 kr, 750 ml, 14,5 % alkoholDet som gör tacos så gott är också det som gör det lite knepigt att matcha med mat. Just kombinationen av kryddor och sötma har en tendens att förstärka strävhet i vinet. Samtidigt vill man inte dricka ett för lätt vin för då tar smakerna i maten över. Svaret är Zinfandel från USA. Det är ett smakrikt och syltigt vin med mjuka tanniner och en touch av sötma som klarar av att även maten är något söt. Det här är vinet för den som älskar sin taco med mycket ost och crème fraiche och tycker att de färska grönsakerna är lite överskattade.

Bubbligt rött vin2015 Carpi Lambrusco di Modena, Italien, nr 2694, 79 kr, 750 ml, 9,5 % alkoholEtt något mer oväntat val till tacos men som faktiskt är gott är Lambrusco. Det är ett rött mousserande vin som serveras kylt. Lambrusco är både namnet på vinet och druvan och det görs just i området Emilia-Romagna i Italien. Få andra vinområden producerar rött mousserande vin så det är helt klart en unik produkt. Drycken har en bärig karaktär och en lätt kropp. Det är också den typen av dryck som man antingen gillar eller inte. Men det är kul att prova och just till mat med mycket kryddor har den en uppfriskande smak.

Lätt att tycka omNils Oscar Alkoholfri, Sverige, nr 1909, 15,90 kr, 330 mlEn god alkoholfri öl är ett gott alternativ till tacos. Nils Oscars alkoholfria öl är en pale ale med fruktig och smakrik karaktär. Med en mustig smak, bärnstensfärg och lite rostade toner passar den bäst till kötträtter. I takt med att det kommer fler och fler alkoholfria öler byter många ut den vanliga lättölen mot helt alkoholfri istället. Många bryggerier satsar på att göra goda alternativ utan alkohol och använder ett slags membran som filtrerar ut alkoholen. Det gör att smaken knappt påverkas och ölen kan vara intressant och komplex.

LÄS MER
6 drycker i olika prisklasser
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro