ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker till valvakan

Clara Grabe · 7 Sep 2018
Uppdaterad 7 Sep 2018
Välj rätt dryck till valvakan på söndag.

Välj rätt dryck till valvakan på söndag. Foto: Unsplash


På söndag väntar ett valresultat som inte går att förutspå. För dig som planerar att följa valvakan kommer några tips på goda drycker att avnjuta till.

klar

Artikellänk är kopierad

Håll dig vaken

Drop Coffee San Cayetano Red Bourbon, El Salvador, 250 gram, 130 kr, baristashopen.se

Är du kvällstrött men ändå nyfiken är det viktigt att bunkra upp med en kanna kaffe för valvakan. Drop Coffee startade som ett kafé som sedan började rosta kaffe även till andra caféer. I takt med att efterfrågan från konsumenter ökade valde man att starta ett rosteri i Rosersberg. Bönorna till detta kaffe har torkad inuti sitt bär vilket ger en rundare och fylligare smak med en bärig ton från just bäret som omslutit kärnan.

En stärkande droppe

Calvados Hors d’Age 8 years, La Ribaude, Normandie, Frankrike, nr 256, 245 kr, 350 ml, 42 % alkohol

Behåll skärpan med en kopp kaffe och lugna nerverna med ett litet glas calvados. För visst är det ett ovanligt spännande valår där vissa ser fram emot dramatiken och andra bävar för att vakna upp till en röra. Calvados tillverkas på äpplen och ibland även päron från Normandie i Frankrike. Detta gör att doften och smaken präglas av mogna röda äpplen tillsammans med en nötighet, ekfatstoner och örter.

Drick närproducerat

Oppigårds Ekologiska Dalalager, Dalarna, Sverige, nr 89149, 19,90 kr, 330 ml, 5,2 % alkohol

Det finns mikrobryggerier runt om hela landet så för dig som vill dricka något närproducerat är möjligheterna oändliga. Oppigårds är inte längre ett särskilt litet bryggeri men de har visat vägen för många mindre. Denna mellanmörka lager är ekologisk och är inspirerad av ölstilen märzen. Den passar perfekt till husmanskost eller plockmat medan du tittar på valvakan, typ charkuterier, salta ostar och chips.

Välj ett säkert kort

2017 Sancerre, Domaine des Vieux Pruniers, Loire, Frankrike, nr 5494, 89 kr, 375 ml, 12,5 % alkohol

Är du en av dem som upplever ovissheten kring valresultatet som svår att hantera kan det vara en bra idé att ta till ett säkert kort i glaset. Sancerre är ett av de mest kända vinområdena i världen, här odlas druvan Sauvignon Blanc som ger aromatiska, torra och krispiga vita viner. Det passar till rätter med mycket grönt och örter. Att det dessutom finns på halvflaska är perfekt när uppesittarkvällen råkar vara en söndag.

Fira demokratin

Crémant d’Alsace Chardonnay, Ferdinand Engel, Frankrike, nr 7520, 149 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Även om den politiska utgången i år är ovanligt osäker kan det vara värt att bunkra upp med bubbel. Man kan ju alltid fira demokratin och att det förhoppningsvis är många som går och röstar och visar sitt engagemang. Crémant är en benämning på mousserande viner som är gjorde på samma sätt som Champagne men från andra vinområden i landet. Vinet är torrt och elegant med en frisk ton av citrus, äpplen och stenfrukt.

För klimatet

Louis Roederer Brut Premier, Champagne, Frankrike, nr 7602, 439 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Vinindustrin i stort är tyvärr inte den mest rena när det kommer till användande av bekämpningsmedel, kemikalier, transporter etc. Men det finns väldigt många producenter som ställer som sitt jordbruk från konventionell till ekologiskt eller biodynamiskt. Champagneproducenten Louis Roederer är den störta enskilda ägaren av biodynamiska vingårdar i Champagne och även om vinet ännu inte är certifierat arbetar de mot att bli helt bio.

LÄS MER: 6 nya drycker på Systembolaget

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro