ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker under 100-lappen

Clara Grabe · 7 Okt 2017
Uppdaterad 7 Okt 2017
Vin behöver inte vara dyrt för att det ska vara gott.

Vin behöver inte vara dyrt för att det ska vara gott. Foto: IBL


Man behöver inte bli ruinerad för att dricka ett gott vin. Det finns några godbitar under hundra kronor på Systembolaget. Här är Clara Grabes favoriter.

klar

Artikellänk är kopierad

Från svalt och regnigt område2016 Orballo Albarino, Rias Baixas, Spanien, nr 2696, 98 kr, 750 ml, 12,5 % alkoholRias Baixas ligger i nordvästra Spanien, precis ovanför Portugal. Klimatet skiljer sig från övriga Spanien, det är både svalare och regnigare än på de flesta andra håll i landet. Den stora druvan i området heter Albarino och den odlas även i Portugal där den kallas för Alvarino. Den ger lätta, aromatiska och flirtiga viner som passar bra som aperitif eller till sallader och lätta fisk- och skaldjursrätter.

Vitt vin från Bordeaux2016 Villa Garros, Sauvignon Bordeaux, Frankrike, nr 4184, 99 kr, 750 ml, 12 % alkoholNästan alla tänker på röda viner när man nämner Bordeaux. Och visserligen är de mest kända och prestigefulla vinerna härifrån röda, förutom ett visst dessertvinsslott, Château d’Yquem. Men man gör även vita viner här och de är riktigt härliga. Jag älskar vit Bordeaux och det är många slott i Bordeaux som nu producerar mer och mer vitt. Villa Garros är krispigt, elegant, lätt och torrt med en frisk syra. Det smakar riktigt bra till skaldjur.

Mindre känt vindistrikt2015 Carodorum, Issos, Toro, Spanien, nr 2744, 99 kr, 750 ml, 15% alkoholToro är ett underskattat område i västra Spanien, det är inte så många som känner till det som vindistrikt. I just den typen av områden kan man göra fynd. Marken och druvorna är billigare och man slåss mot kända områden som Priorat, Ribera del Duero eller Rioja. Då blir priset ett sätt att konkurrera och ta plats. Det här är ett smakrikt och fylligt rött vin med mycket tanniner och frukt. Det passar perfekt till höstens mustiga grytor.

Eko från Rhône2015 Cycliste, Côte du Rhône Villages, Frankrike, nr 76065, 89 kr, 750 ml, 14 % alkoholFranska vindistriktet Rhône är uppdelat i norra och södra. I norra delen odlas främst druvan Syrah. I södra delen av Rhône dominerar Grenache med stöttning av andra druvor. Det här är ett fruktigt, bärigt och mjukt vin med en medelfyllig karaktär. Det finns en stor vinst i att köpa ekologiska viner, marknaden anpassar sig efter efterfrågan och kommer då på sikt ta fram fler och fler ekologiska produkter i den takt vi köper dem.

I närheten av hjärtat2015 Chianti, Piccini, Toscana, Italien, nr 22467, 85 kr, 750 ml, 13 % alkoholChianti Classico brukar kallas för hjärtat av Chianti och är ett av världens mest kända distrikt för vin. På Toscanas böljande kullar odlas druvan Sangiovese. Håller man sig strax utanför ”hjärtat” blir prisklassen lägre så här kan man fynda. Piccini har en kryddig och fruktig karaktär med en frisk syra, typisk för Sangiovese. Det är ett tillgängligt vin som ska drickas ungt och passar perfekt till pastarätter eller charkuterier.

Lyckat vin utan alkohol2016 Leitz Eins Zwei Zero Riesling, Weingut Leitz, Tyskland, nr 11901, 69 kr, 750 ml, alkoholfriAlkoholfria viner genomgår först en alkoholjäsning och sedan avalkoholiseras vinet. Processen fram till avalkoholiseringen är precis densamma som för ett vin vilket förklarar priset. Leitz Zero är fruktigt, blommigt och aromatiskt men det balanseras av en frisk syra och mineralitet. Riesling passar perfekt till kryddstarka rätter, asiatiska köket eller som aperitif. Weingut Leitz har verkligen lyckats med att göra ett bra alkoholfritt vin.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro