ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker under 80 kronor

Clara Grabe · 4 Okt 2016
Uppdaterad 6 Okt 2016

Det finns tillfällen för allt. Ibland dricker vi den där speciella flaskan från en resa, ibland firar vi med årgångschampagne och ibland vill man bara ha ett glas vin. Idag är det vardagstema med fokus på viner som inte kostar så mycket.

klar

Artikellänk är kopierad

Passar till salta smaker

2015 Steinschaden, Kamptal, Österrike, nr 4320, 77 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Friskt och torrt vin från Österrike på den inhemska druvan Grüner Veltliner. Vinet är typiskt i sin stil med en pepprig ton, smak av grapefrukt och mycket mineralitet. Det här vinet bör drickas väl kylt som aperitif, till plockmat eller till en skaldjurspasta. Salta smaker lyfter fram frukten i vinet på ett fint sätt. Det här är inte ett vin som ska lagras utan drick det ungt. I den här prisklassen tycker jag att vinet levererar både syra, balans och mycket frukt.

Den kryddstarka matens vän

2015 Crudo Cataratto Zibibbo, Sicilien, Italien, nr 4993, 79 kr, 750 ml, 12 % alkohol

När jag provade det här vinet blev jag först väldigt förvånad. Jag hade inte läst på något och förväntade mig ett snustorrt vin från Sicilien med massa mineralitet från den vulkaniska jordmånen. Jag blev alltså väldigt förvånad när jag inser att vinet är off-dry eller kanske halvtorrt. Doften är tropisk såsom mango och papaya och visserligen finns det en mineralitet i vinet men framförallt en rundhet och sötma som gör att det passar perfekt till asiatisk mat. Så köp hem thaimat och drick Crudo.

Gott till gryta eller vilt

2015 Alva, Domaine de Calet, Rhône, Frankrike, nr 2288, 79 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol

Området Costières de Nîmes ligger i södra Rhône. Det är faktiskt det sydligaste området inom Rhônes gränser. Och man känner det varma klimatet i vinet som är både generöst och solmoget. Det har en fyllig karaktär, nästan eldig och inslag av mörka bär. Som många andra sydfranska viner finns det en örtighet och doft av lavendel som är väldigt härlig. Det här är ett mycket prisvärt vin och passar till höstens grytor eller vilt. Att egendomen är ekologisk är också ett plus.

Till lättare kötträtter

2013 Corvina Veronese, Venetien, Italien, nr 23072, 79 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

Från området Venetien kommer kända viner som Amarone och Ripasso. För att göra dessa viner används tre olika druvor; Corvina, Rondinella och Molinara. Just detta vin kommer från samma område och är gjort på druvan Corvina. Till skillnad från de alkoholstarka och fylliga mer kända grannarna är det här ett elegant och mjukt vin. Det har inslag av körsbär som är så typiskt för italienska viner och en frisk syra och passar väldigt bra tillsammans med lättare kött som kalv eller lamm.

Fågel, fisk eller mittemellan

2014 Gardo & Morris, Marlborough, Nya Zeeland, nr 6292, 59 kr, 375 ml, 13,5 % alkohol

Okej jag vet att det är en halvflaska och att vinet inte är så himla billigt egentligen. Men många gånger kan det löna sig att köpa en halvflaska av ett gott vin istället för att lämna en halv flaska som inte blir uppdrucken. Halvflaskor är bra för plånboken och känslan dagen efter. Eftersom alla maskiner i ett vineri är anpassade efter helt vanliga buteljer är det få som tappar sitt vin på halvflaska, men de som gör det bör lyftas fram. Gardo & Morris Pinot Noir är lätt och bärig och passar till kycklingrätter eller en smakrik fiskrätt.

Musta egna äpplen

Ingrid Marie, Cox Orange, Aroma, Discovery, Alice

Så här års kan man plocka sina egna äpplen och åka till ett musteri där man får hjälp att göra äppelmust. Det finns många musterier runt omkring och den färdiga musten brukar tappas på flaska eller i en bag in box. Man betalar oftast en avgift per liter som är betydligt lägre än att köpa färdig must. Dessutom är det ju fantastiskt att få dricka egenodlade äpplen. Att ta tillvara på frukt på det här viset är med andra ord inte bara gott och hållbart utan väldigt ekonomiskt. Så njut av klassiska äppelsorter i glaset.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro