ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 dryckestrender som varit och kommer

Clara Grabe · 18 Jan 2018
Uppdaterad 21 Jan 2018

Foto: Metro/Jean-Michel Labat/IBL


2017 var på många sätt ett bra vinår för Italien. Två stora trender kommer från landet. Sällan har vi druckit så mycket Prosecco och Nebbiolo som under förra året. Jag blickar också framåt mot det som kan bli årets stora trender.

klar

Artikellänk är kopierad

Årets mest postade druva2013 Langhe Nebbiolo, Pio Cesare, Piemonte Italien, nr 7306, 156 kr, 750 ml, 14 % alkoholAtt dricka Nebbiolo har varit bland det coolaste man kunnat göra vinmässigt under 2017. Helst av allt ska druvan ha vuxit i Barolo och ännu hellre ska vinet ha några år på nacken. Men det funkar även bra med en Langhe Nebbiolo. Piemonte har verkligen stuckit ut, och med all rätt. Jag älskar vinerna från Barolo och Barbaresco, Nebbiolodruvans insmickrande blommiga och flirtiga doft och dess kärva tanniner och syra som överraskar.

Årets bubblareFreixenet Prosecco, Italien, nr 77774, 99 kr, 750 ml, 11 % alkoholDen här Proseccon täcker in så många olika trender att jag inte vet var jag ska börja. För det första det faktum att det är Prosecco, den typen av bubbel som alla ville dricka förra året. För det andra att den har en påkostad och snygg flaska med mönster i glaset. För det tredje att den är tillverkad av en klassisk cava-producent (alltså spanjorer som väljer att göra vin i ett annat land för att haka på en trend). För det fjärde att det är ett tillgängligt vin, både i smak och pris.

LÄS MER
6 olika drycker att njuta av i januari

Dra ner på alkoholDomaine de la Prade, Merlot/Shiraz, Frankrike, nr 19000, 89 kr, 750 ml, alkoholfri2015 var äppelmustens år, 2016 var kombuchans år men vad var egentligen förra årets stora grej? Alkoholfri öl, i brist på annat. Kom igen, det är dags att alla importörer i Sverige sätter press på sina producenter att satsa på alkoholfritt vin. Samtidigt måste vi konsumenter förstå att produkten kommer att kosta. Prade gör ett försök men har en bit kvar. Det smakar mer som saft och vinäger.

En klassiker fick göra comeback2013 Les Hauts de Granget, Saint-Emillon, Bordeaux, Frankrike, nr 3814, 179 kr, 750 ml, 13,5 % alkoholBordeaux var länge ett av de mest prestigefulla vinområdena i världen. Men sen hände något, den asiatiska marknaden började bli intresserad, priserna gick upp och många i Europa tröttnade på Bordeaux. Men nu börjar området verkligen komma tillbaka. Jag älskar vinerna från östra stranden i Bordeaux med Merlotdrivna mjukare viner än västra strandens tanninrika viner som behöver mer tid i källaren.

En blick in i spåkulan2015 Condrieu, Le Grand Vallon, Rhône, Frankrike, nr 96967, 399 kr, 750 ml, 14 % alkoholI norra Rhône i Frankrike ligger ett litet vindistrikt som heter Condrieu. Vinerna från det här distriktet är så goda och som bortglömda. Här odlas en druva som heter Viognier som ger blommiga, fylliga och smakrika vita viner. De är ofta väldigt fruktiga och passar utmärkt till asiatiska rätter eller en fetare fiskrätt. Så nu blickar vi framåt, jag tror nämligen att det här är ett vin som är på uppgång. Tyvärr kostar de ofta lite mer, men så värt det.

Våga välja spanskt2015 La Florens, Josep Grau, Montsant, Spanien, nr 90485, 259 kr, 750 ml, 14,5 % alkoholJag måste få blicka framåt lite mer, det är ju så roligt att försöka förutspå vad alla kommer vilja dricka härnäst. Jag har varit inne på det tidigare och jag tror att nya områden i Spanien kommer att blir mer och mer populära just nu. Spanska viner har haft lite stiltje i sociala medier, få skrytbilder med spanska toppviner. Men detta kommer att ändras. Smyg igång med ett fylligt och härligt vin från Montsant.

Clara Grabe

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro