ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 ekologiska drycker

Clara Grabe · 29 Nov 2016
Uppdaterad 17 Mar 2017

I takt med att många blir mer och mer medvetna om vad vi stoppar i oss ökar efterfrågan av ekologiska, biodynamiska och naturliga viner. Och visst känns det bättre att dricka vin utan tillsatser.

klar

Artikellänk är kopierad

Från årets skörd

2016 Beaujolais Nouveau, Jean Foillard, Beaujolais, Frankrike, nr 95327, 135 kr, 750 ml, 12 % alkohol (Vin Nature)

Jean Foillard var en av de allra första som började arbeta naturligt i området Beaujolais som ligger i södra Bourgogne. Här odlas en druva som heter Gamay och den har en väldigt bärig och lätt karaktär. Naturliga viner eller ”vin nature” är ett begrepp utan en teknisk definition. Men det innebär i stora drag att man låter druvorna växa fritt utan att bespruta i vingården. Vinet får jäsa med hjälp av den naturliga jästsvampen som finns på druvans skal istället för att tillsätta en jäst. Många viner är dessutom ofiltrerade och kan ha en något grumlig karaktär.

►LÄS MER: 6 viner för en lyxig kväll

Följer månens bana

2014 Domaine Marcel Deiss Riesling, Alsace, Frankrike, nr 90515, 199 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol (BIO/EKO)

Marcel Deiss är en härlig producent som går sin egen väg. Han har en ganska stor egendom i Alsace och producerar många olika viner. Marcel Deiss är en ekologisk producent sedan många år och de har även börjat arbeta biodynamiska sedan några år. Vid biodynamisk vinmakning följer man antroposofiska läror och använder endast naturpreparat för att sköta om och bespruta vingården. Man är väldigt nära naturen och anpassar arbetet i vingården efter månens position. Det finns en märkning på flaskan som heter Demeter för biodynamiska viner.

Piggt och flirtigt

2015 Falanghina del Sannio, Kampanien, Italien, nr 2169, 99kr, 750 m, 14 % alkohol (EKO)

Falanghina är en omtyckt druva i Italien. Den odlas lokalt i Kampanien och har en väldigt tillgänglig karaktär. Det här vinet är fruktigt åt det tropiska hållet, kryddigt och friskt. Det är lite spretigt men på ett väldigt charmigt sätt. Drick det väl kylt till salt hårdost eller till en enklare middag som sallad eller pasta. Reglerna kring ekologiska viner har skärpts inom EU sedan årgång 2012 och innefattar både arbetet i vingården och i vinkällaren. Tidigare var det enbart restriktioner i vingården men sen kunde man göra vad man ville under vinmakningen.

►LÄS MER: 6 drycker under 80 kronor

Typiskt Rhône

2013 Domaine Santa Duc Les Quatre Terres, Côtes du Rhône, Frankrike, nr 95373, 129 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol (EKO)

Côtes du Rhône ligger i södra delen av Rhône. Här odlas flera olika druvor och det är framförallt röda viner som produceras. Nästan alla viner är en blandning av flera druvor och så är även detta. Grenache, Syrah och Mourvèdre ger ett fruktigt och fylligt vin som doftar och smakar mörka bär, örter och lakrits. För att klassas som ett ekologiskt vin ställs det krav på både vinodling och vinmakning. Man får inte använda kemiska bekämpningsmedel i vingården och har mer restriktioner även under vinproduktionen.

Vitt vin med tanniner

2014 Radikon Slatnik, Venezia Giulia, Italien, nr 90002, 239 kr, 750 ml, 13 % alkohol (Vin Nature)

Vitt vin på druvorna Chardonnay och Friulano som kommer från norra Italien mot den slovenska gränsen. Det är ett naturligt vin som fått jäsa utan temperaturkontroll och det är även ofiltrerat. Radikon Slatnik är ett orange vin som får jäsa med skalen. Det är ovanligt för vita viner och ger en tanninstruktur och djupare färg än ett vanligt vitt vin. Vinet har en lite nötig doft och fruktig karaktär. Jag älskar orangea viner för de passar otroligt bra till mat. Drick det till grönsaksbaserade rätter, ljusare kött- eller fylligare fiskrätter.

Söt och fruktig äppelmust

Kiviks Skepparp, Skåne, Sverige, nr 1980, 43 kr, 750 ml, 0 % alkohol

Det här är en svensk ekologisk äppelmust. Den är söt och passar bäst antingen för att släcka törsten eller till en halvsöt dessert. Men det funkar också väldigt bra till kryddstark mat. Sötman dämpar nämligen hettan i maten. Karaktären är snarare mogen frukt som gula äpplen och så lite honung också. Råvaran är flera olika äppelsorter som alla bidrar med olika delar till musten. Vissa äppelsorter är syrligare och andra sötare och genom att kombinera dem blir det en fin balans.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro