ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 glammiga drycker till Mello-finalen

Clara Grabe · 6 Mar 2017
Uppdaterad 17 Mar 2017
"Det blir inte så mycket mer Mello-glammigt än roséchampagne.", säger Clara Grabe.

"Det blir inte så mycket mer Mello-glammigt än roséchampagne.", säger Clara Grabe.


Efter flera veckors förfester är finalen nu nära och det är dags att planera Melodifestivalsfesten. Det vi dricker till måste vara precis likadant som stämningen – sorglöst, elegant och intressant. Här är dryckesexperten Clara Grabes bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Rosa bubblor

Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut, Champagne, Frankrike, nr 7471, 270 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Det blir inte så mycket mer Mello-glammigt än roséchampagne. Alexandre Bonnets rosébubbel är gjort på Pinot Noir. Olikt alla andra platser där man gör rosévin får man i Champagne färga sitt vita vin med en skvätt rött. Det är på så sätt som vinet får sin rosa färg. Metoden kallas för saigné. Gör man rosévin i andra vinområden startar man jäsningen som ett rött vin men separerar musten från skalen mycket tidigare än vid produktion av rött. Roséchampagne passar perfekt till lite matigare snittar och gärna kryddstarka smaker.

Det ljuva livet

Casa Vinironia Prosecco, Venetien, Italien, nr 77719, 90 kr, 750 ml, 11 % alkohol

Prosecco är en perfekt drinkingrediens. Det finns oändligt många bubbeldrinkar och snacka om att det lyfter stämningen med en god mousserande drink. Bellini är nog den mest klassiska men man kan även göra varianter med andra frukt- eller bärpuréer som hallon eller jordgubb. Och en annan klassiker är French 75 som förutom prosecco eller cava består av gin, citron och sockerlag som skakas ihop med is, silas i ett champagneglas och toppas med bubblor.

Lika gott som Champagne

Langlois, Crémant de Loire Brut

Langlois är ett väldigt prisvärt mousserande vin från Loire i Frankrike. Termen Crémant står för mousserande vin från Frankrike som tillverkas på samma vis som Champagne men kommer från andra områden. Slottet Langlois ägs av champagnetillverkaren Bollinger och de gör ett väldigt bra jobb med det här vinet. Chardonnay, Cabernet Franc och Chenin Blanc lagras i tre år på sin jästfällning innan vinet är klart att säljas. Det ger en djuphet och krämighet i vinet som jag ofta kan sakna i enklare mousserande viner.

Flirtigt och lättsamt

Parés Baltà, Pink, Cava, Spanien, nr 7916, 99 kr, 750 ml, 11,5 % alkohol

Precis som Frankrike har Crémant så har Spanien Cava som också tillverkas enligt den traditionella metoden som man använder i Champagne. Det innebär i praktiken att den andra jäsningen, som bildar kolsyra i vinet, sker på flaska. Dessutom finns det regler för hur länge vinet måste lagras innan det släpps. Parés Baltà Pink känns klockrent för final i Melodifestivalen. Det är bubbligt, rosa och kexigt. Det känns ungefär som stämningen kommer vara i Friends Arena på den stora dagen.

Bitterljuva smaker

Aperol, Italien, nr 729, 150 kr, 700 ml, 11 % alkohol

Så du har köpt hem Prosecco till festen, då behöver du bara sodavatten, is, apelsin och Aperol för att göra en supersmarrig drink. Aperol Spritz, en väldigt klassisk drink som passar helt perfekt nu till helgen. Dessutom är den somrig så det är bara att fortsätta blanda den i flera månader framöver. Aperol är både söt och besk med mycket smak av apelsin. Servera drinken i ett vinglas med mycket is och en stor klyfta apelsin och jag lovar att stämningen infinner sig.

Glammiga drinkar utan alkohol

Rabarbernektar, Sverige, nr 1942, 39 kr, 350 ml, alkoholfri

För den som vill hålla sig nykter genom hela finalen rekommenderar jag den här goda söta och syrliga rabarberdrycken. Den består av juice från rabarber, vatten från gården i Jämtland och honung från egna bin. Det är en hantverksdryck som är god att dricka som den är och dessutom går det väldigt bra att blanda ihop alkoholfria drinkar. Blanda med färska frukter och bär, tonic och is eller gör en rabarberlemonad med citronjuice och mynta. Gott som godis och en underbar puder-rosa färg, helt enkelt riktigt festligt.

LÄS MER
6 drycker under 80 kronor
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro