ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 goda glöggar till julen

Clara Grabe · 2 Dec 2017
Uppdaterad 2 Dec 2017
Clara Grabe tipsar om goda glöggar.

Clara Grabe tipsar om goda glöggar. Foto: IBL


Metros dryckesexpert Clara Grabe tipsar om sorterna du inte ska missa.

klar

Artikellänk är kopierad

Glögg på svenskodlade druvor

2016 Arilds Vingård, Classic Glögg, Höganäs, Sverige, nr 32542, 108 kr, 500 ml, 10,5 % alkohol

Något som utmärker Arilds Vingårds glögg är att basen består av druvor som odlats i Arild, på deras egen vingård. Glöggen är sedan kryddad med klassiska smaker som kryddnejlika, kardemumma och kanel. Glöggen är söt men har ändå en lätthet tack vare sin ljusa färg. Den här glöggen smakar riktigt bra med gula sultanrussin och skållade mandlar. Det är definitivt något särskilt med att dricka glögg på vin från Skåneslätten.

Blir inte juligare än Blossa

Blossa Ekologisk vinglögg, Finland, nr 90168, 85 kr, 750 ml, 10 % alkohol

Blossas överraskar varje år med någon ny smak. Det är en rolig och uppenbarligen en väldigt populär idé. Personligen föredrar jag den helt vanliga glöggen och tycker att Blossas vinglögg trots allt är svårslagen. Den har en balanserad alkohol och lever upp till allt det som en glögg ska vara: kryddig, söt, mustig och julig. Kryddorna extraheras i sprit som sedan smaksätter vinet. Blossa väljer sina kryddor med omsorg.

Äppelglögg när den är som bäst

Roslags Äppelglögg, Norrtälje, Sverige, nr 32198, 155 kr, 500 ml, 14,5 % alkohol

Äppelglögg är riktigt gott, det är verkligen en av mina favoriter. Kombinationen av kryddorna och äpplet blir som en varm äppelkaka. En perfekt matchning med andra ord. Tycker man att den här glöggen är för stark kan man hälla i stilla äppelmust. Då blir den lättare att dricka får en frisk syra. Äppelglögg klarar sig bra utan russin och mandel och lämpar sig perfekt som starten på en julmiddag snarare än till det typiska glöggpartyt.

Våga vara omodern

Saturnus Ekologisk Vinglögg, Sverige, nr 96029, 50 kr, 375 ml, 12,5 % alkohol

Det här är en riktigt söt men också väldigt frisk glögg. Den är smaksatt med kanel, nejlika, pomerans, kardemumma, päron och citrus. Tack vare citrusfrukterna balanseras den annars väldigt söta glöggen. Att blanda cocktails med glögg hade ett kort uppsving för några år sedan men jag tycker nog att det kan vara värt att ta tillbaka den möjligheten. Vitvinsglögg med gin och citron blir en stämningsfull och god martini.

Ett säkert kort

Tegnér & Son, Ekologisk Glögg, Sverige, nr 11902, 34 kr, 750 ml, alkoholfri

Bärig och kryddig glögg med traditionell smak och en tidlös kryddning. De vill hålla sig till gamla recept och satsar på att alla ingredienser håller hög kvalitet. Alla olika komponenter i den här glöggen är ekologiska och vinet kommer från Italien. Den här glöggen bör drickas uppvärmd och serveras precis som sig bör med russin och mandel. Det är inte glöggen för den som vill ta ut svängarna utan för den som vill ha ett säkert kort.

Gör egen glögg

2016 57 On Main, Western Cape, Sydafrika, nr 79852, 99 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Vi leker med tanken att du har några öppnade flaskor med lite vin i varje över, gärna fruktiga viner med mjuka tanniner. Antingen kan man koka sås eller så kan man göra glögg! Blanda vinet med socker och alla julkryddor som finns i skåpet; kryddnejlika, pomerans, kanelstång, stjärnanis, kardemumma och apelsin. Låt det sjuda, inte koka. Och sen silar du bort kryddorna och spetsar upp den med valfri sprit. Ett perfekt sätt att ta tillvara på några slattar.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro