ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 goda nyheter på Systembolaget

Anneli Wikström · 3 Feb 2018
Uppdaterad 3 Feb 2018
Metros vinexpert tipsar om de bästa nyheterna.

Metros vinexpert tipsar om de bästa nyheterna. Foto: IBL


Nu finns det nya viner på Systembolaget. Här är Clara Grabes favoriter.

klar

Artikellänk är kopierad

Älsklingsproducent

2015 William Fèvre Chablis 1er Cru Vaillons, Bourgogne, Frankrike, nr 96097, 259 kr, 750 ml, 13 % alkohol

I området Chablis har man bestämt, precis som i vissa andra franska vinregioner, att en del växtplatser är bättre än andra. En sluttning eller kulle med en viss sol-exponering anses helt enkelt vara bättre än till exempel en flackare del precis bredvid. En växtplats kan klassas som premier cru eller grand cru för de allra finaste lägena. Det här är en riktigt snygg Chablis med mycket mineralitet, koncentration och potential att lagras i flera år.

Österrikes stolthet

2016 Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel, Weingut Jamek, Wachau, Österrike, nr 95311, 159 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Grüner Veltliner är Österrikes stora stolthet. Den lokala gruvan är ofta lätt, frisk, blommig och lite pepprig. Floden Donau flyter igenom Wachau som är en dalgång med ofta terrasserade sluttningar där vingårdarna är belägna. Det här ett vin som man kan dricka ungt när det fortfarande känns pirrigt och friskt men det går också bra att lägga det i källaren i några år. Då kommer vinet att landa och få en ännu bättre balans och mjukare syra.

Från Bourgogne till Ardèche

2015 Grand Ardèche Chardonnay, Louis Latour, Rhone, Frankrike, nr 99049, 129 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

Louis Latour har länge producerat vin i Bourgogne men i slutet på 1970-talet ville de expandera utanför området och valde ut Ardèche som ligger i Rhône söder om Bourgogne. Här är klimatet något varmare och druvorna till vinet ger en fyllig karaktär med doft och smak av varm frukt. Vinet lagras dessutom på ekfat vilket bidrar med en smörig karaktär. Det här vinet passar till fylligare fiskrätter eller en krämig pasta med svamp.

Från ett svalare Spanien

2012 Tilenius, Pagos de Posada, Bierzo, Spanien, nr 95214, 199 kr, 750 ml, 14, 5 % alkohol

Bierzo ligger i Spaniens nordvästra hörn, norr om Portugal. Här är klimatet svalare än på de flesta andra håll i Spanien. Bierzo har en egen druva som heter Mencia, den ger blommiga och kryddiga viner som i det här fallet balanseras med ekfat och lite mogen karaktär av torkad frukt. Det här är ett vin som passar perfekt till mustiga grytor och får enligt min smak gärna serveras en aning kylt. Då upplevs vinet som slankare och blommigheten kommer fram.

Typisk tysk Pinot Noir

2015 Rings Spätburgunder, Pfalz, Tyskland, nr 91202, 199 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Spätburgunder är det tyska namnet på druvan Pinot Noir. Den odlas framförallt i södra Tyskland men de röda vinerna i Tyskland står alltid i skuggan av de vita. Pinot Noir från Tyskland brukar ofta lagras på ekfat relativt länge vilket ger vinerna härifrån en väldigt typisk stil. Svala röda bär och en hög syra med mycket rostade toner och lätt rökighet från faten kännetecknar de tyska pinoterna. Roligt med en udda vin bland nyheterna.

Söt must från Skånes slätt

Dessert de Luxe, äppeldryck, Sverige, nr 1955, 59 kr, 350 ml, alkoholfri

Dessert de Luxe är precis som namnet antyder en perfekt dryck till en söt efterrätt. Det är ju helt underbart att det finns en dryck som kan vara ett alternativ till dessertvin. Det här är visserligen inte nytt för idag utan kom in på Systembolaget i slutet av förra året men en dryck värd att nämna. Den har en fruktig och frisk karaktär och inslag av tropisk frukt. Äppelträden växer på skånska slätten och det har odlats frukt på platsen i flera hundra år.

LÄS MER
6 dryckestrender som varit och kommer
klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro