ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 lyxviner för den som vill spendera

Clara Grabe · 24 Nov 2017
Uppdaterad 24 Nov 2017
Har du pengar över efter black friday kan du investera dem i fina viner.

Har du pengar över efter black friday kan du investera dem i fina viner. Foto: IBL


Black friday handlar för många om att köpa massa grejer som man inte riktigt har råd med egentligen. Här kommer några exklusiva viner om du vill spendera ännu mer pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Klassisk årgång och topprankat slott2005 Château Latour, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike, nr 99041, 11 897 kr, 750 ml, 13 % alkoholChâteau Latour är ett av världens mest exklusiva vin. Det är rankat bland de fem bästa slotten i Bordeaux och kostar varje år enormt mycket pengar. 2005 är en årgång som får högsta betyg med en varm och torr sommar och lite regn i september. Det höga priset beror på att marknaden är beredd att betala och att det får ett samlarvärde. Att dricka 2005:or nu från Bordeaux är magiskt, de har precis börjat utvecklas och fått en mjukare struktur.

Exklusiva bubblor2004 Belle Epoque Blanc de Blancs, Perrier-Jouët, Champagne, Frankrike, nr 71465, 2 999 kr, 750 ml, 12,5 % alkoholDet här kan vara ett av de vackraste vinerna att ge bort. Dels för sin presentation med vita smakfulla anemoner på flaskan, dels för sitt namn, dels för sin koppling till konstformen art nouveau och dels för den otroligt eleganta och ljuvliga champagnen inuti flaskan. Det blir inte mer romantiskt. Belle Epoque har ett skimmer kring sig och är ett perfekt vin för en viktig dag. Njut av en blommig, utvecklad, smakrik och oförglömlig champagne.

Lagra magnumflaskor2013 Barolo Marcenasco, Renato Ratti, Piemonte, Italien, nr 98943, 619 kr, 1500 ml, 14 % alkoholDet finns två saker som gör att det här är ett vin att räkna med. 2013 anses vara en bra årgång i Piemonte med lagringspotential och flaskans storlek, nämligen magnum är betraktat som den optimala flaskan för lagring. Med tiden sker det en så kallad mikrooxidering genom korken i flaskans hals och proportionerna mellan kork och vin är perfekt i just magnumbutelj. Barolo och druvan Nebbiolo är oftast som bäst efter cirka tio år.

Söta dyra droppar2005 Château d’Yquem, Sauternes, Bordeaux, Frankrike, nr 97379, 3 792 kr, 375 ml, 12 % alkoholSlottet Château d’Yquem är ett av världens mest kända vin, det kommer från Sauternes i södra Bordeuax och håller i decennier. Vinet är gjort på druvorna Sémillon och Sauvignon Blanc som angripits av botrytis vilket gör att druvorna skrumpnar ihop som små russin. Druvmusten blir väldigt koncentrerad och söt och vinet blir likaså. Gyllene gul med doft och smak av torkade aprikoser, saffran och honung. Underbar till desserter, ostar eller anklever.

En pärla från Alsace2008 Clos Ste Hune Riesling, Trimbach, Alsace, Frankrike, nr 92250, 1 089 kr, 750 ml, 13 % alkoholClos Ste Hune är ett unikt vin från Alsace och vingården med samma namn. Jordmånen är väldigt kalkrik vilket bidrar till mineralitet i vinet. Man skördar druvorna för hand så sent som möjligt för att uppnå maximal mognad vilket ger ett komplext och intensivt vin. Vinet är torrt men aromatiskt och blommigt. Trimbach skriver på sin hemsida att vinerna behöver minst 7-8 år innan de blir som bäst och släpps därför inte från domänen förrän efter sex år.

En Parker-favorit2013 Vérité, La Joie, Sonoma Coast, Kalifornien, USA, nr 90124, 3 669 kr, 750 ml, 14,5 % alkoholDet finns en väldigt känd vinkritiker som heter Robert Parker. Han är hyllad av många och ännu fler läser hans bedömningar av viner. 100 poäng är det bästa i hans skala och den här producenten har prickat in många 100-poängare. Är du ett fan av Parker eller ska ge bort en flaska vin till någon som läser hans rekommendationer är det här ett riktigt bra tips och det råkar dessutom vara ett fantastiskt vin som kommer hålla i många år.

LÄS MER
6 drycker till brunchen
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro