ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 nya favoriter på Systembolaget

Anneli Wikström · 26 Aug 2018
Uppdaterad 26 Aug 2018
Clara Grabe tipsar om höstens nyheter i hyllorna.

Clara Grabe tipsar om höstens nyheter i hyllorna. Foto: Pixabay


Känner du också ett behov av att hitta några nya favoriter att ha hemma? Här är Clara Grabes tips på några av de mest spännande nyheterna på Systembolaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Vin till vardag2017 Berry, South Eastern Australia, nr 2892, 89 kr, 750 ml, 13,5 % alkoholSom namnet antyder är det här ett bärigt och fruktdrivet rött vin som är lätt att dricka och tycka om. Det har en smakrik och fyllig karaktär med mjuka tanniner. Det är ett perfekt vardagsvin som passar till varma rotfrukter, grytor och långkok eller en helt vanlig pasta. För att hålla priset på den här nivån har man använt ekstavar. Det gör att vinet får en rostad ton och djupare smak utan att det kostar lika mycket som att använda ekfat.

För nyfikna smaklökar2017 De Pietri Lambrusco di Sorbara, Italien, nr 2002, 79 kr, 750 ml, 9,5 % alkoholI den italienska regionen Emilia-Romagna odlas en druva som heter Lambrusco. Här gör man även ett mycket speciellt vin med samma namn. Det som skiljer detta vin från andra mousserande är att det är rött. Om man inte är en van Lambruscodrickare så tar det en liten stund att vänja sig vid denna stil då bubblorna i ett vin är så förknippat med vita viner och inte röda toner som röda bär. Men drick det till charkuterier och lär känna Lambrusco.

Väl värd att vänta på2013 Clisson Muscadet-Sèvre-et-Maine, Loire, Frankrike, nr 2189, 137 kr, 750 ml, 12 % alkoholLängst ut mot Atlantkusten ligger området Muscadet-Sèvre-et-Maine. Här odlas druvan melon de bourgogne som även går under namnet Muscadet. Efter att musten jäst lagras den på sin jästfällning, ”sur lie”. I just detta vin har den lagringen pågått i över tre år. Man gör på samma vis i Champagne. Jästfällningen ger vinet en krämig och mjukare karaktär. Vinet är dessutom väldigt torrt och mineraligt och passar utmärkt till skaldjursrätter eller ostron.

God rosé året om2017 Jurtschitsch rosé vom Zweigelt, Kamptal, Österrike, nr 5600, 99 kr, 750 ml, 12,5 % alkoholFör dig som vill dra ut på sommaren något eller bara älskar rosé året runt måste jag passa på att tipsa om just det här vinet. Zweigelt är en väldigt trevlig druva som fungerar lika bra till rött vin som rosé. Den ger viner med en bärig karaktär men med ett torrt avslut. Personligen tycker jag att rosé är allra godast till sushi eller sashimi. Rå lax, pilgrimsmussla, avokado och soja är smaker och konsistenser som gör rosé till ett matvin.

Doldis2016 Dogliani Superiore, Piemonte, Italien, nr 6377, 159 kr, 750 ml, 13,5 % alkoholDogliani är ett relativt okänt område i Piemonte som annars är känt för Barolo, Langhe och Alba. Här gör man vin på druvan Dolcetto som får en djupare och mörkare karaktär än de som odlas hos grannarna i Alba och Asti. Mörka bär, lakrits och örter gör att det här vinet smakar som bäst tillsammans med lamm. Smaksätt gärna lammet med mycket örter och vitlök, servera det med en krämig risotto som hjälper till att tona ner den tydliga syran.

Från urbant bryggeriSthlm Brewing Lager, Sverige, nr 33164, 24,90 kr, 330 ml, 5 % alkoholDet är inte enbart goda nyheter på vinfronten utan svenska ölproducenter pumpar ut nya öler konstant. Antingen håller man sig till de lokala bryggerierna eller så går det att beställa en särskild öl till vilken Systembolag som helst. Jag gillar Sthlm Brewing Co. som efter många år i Stockholms innerstad håller på att flytta till Frihamnen för att möjliggöra en större produktion. Det här är en lätt och fräsch lager som gör sig bra till husmanskost.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro