ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 nya och fräscha drycker på Systembolaget i vår

Clara Grabe · 24 Mar 2017
Uppdaterad 24 Mar 2017
Clara Grabe har testat nyheterna på Systembolaget.

Clara Grabe har testat nyheterna på Systembolaget.


Vilka är nyheterna på Systembolaget? Metros Clara Grabe hittade två trender – lättare röda viner och fruktig öl.

klar

Artikellänk är kopierad

Ur vulkanisk jord

2015 Alta Mora, Etna Rosso, Sicilien, Italien, nr 2374, 150 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Underbara Sicilien med sin vulkaniska gjord ger intressanta och bäriga viner fullproppade med mineralitet och syra. Druvan heter Nerrello Mascalese och odlas lokalt på Sicilien. Doft och smak av röda bär, örter och kryddor. Druvorna växer bokstavligt talat i svart jord precis vid vulkanen Etna. Det här vinet passar perfekt till lättare kötträtter och är som godast om det serveras aningen svalt. Så lägg in vinet i kylen en stund före servering. Då kommer fruktan fram och vinet upplevs lättare och elegantare.

LÄS MER
6 glammiga drycker till Mello-finalen

Up and coming vinområde

2015 King’s Ridge Pinot Noir, Oregon, USA, nr 6286, 149 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

Oregon är verkligen ett område som kommer mer och mer. Druvan Pinot Noir trivs i det lite svalare klimatet och får en väldigt härligt fruktig och mjuk karaktär. Vinerna har en rustik ton och är supergoda till allt från fågel och vegetariska rätter till lättare kötträtter. Willamette Valley är en av de mest kända delarna av Oregon för vin och över 500 odlare av Pinot Noir håller till här. Har du inte provat vin härifrån ännu så gör det. King’s Ridge har en bra balans och funkar jättebra till stekt fisk med krämiga tillbehör.

Nya Australien

2016 Highland Heritage Estate Pinot Noir, Orange, Australien, nr 2047, 99 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Australien som länge varit känt för sina syltiga och fylliga Shiraz-viner gör revolt just nu mot sig själva och börjar på olika håll producera svala och lätta viner. Överlag är det en trend att gå från fylliga viner till eleganta, inte mig emot. Pinot Noir trivs inte i värme så druvorna till det här vinet odlas på cirka 900 meters höjd. Vinet är ungt men ändå tillgängligt redan nu med en väldigt bärig karaktär och balanserad syra. Även det här vinet är godast lite svalare än rumstemperatur och smakar som bäst i en vidare kupa.

Matvänlig öl

Wheat Blanc, Brygghuset Finn, Skåne, Sverige, nr 11692, 24,90 kr, 330 ml, 5,7 % alkohol

Om jag ska välja en sorts öl att dricka till mat så blir det veteöl. Den passar jättebra till allt från skaldjur till fågel till kryddstarka rätter. Lättheten i ölen tillsammans med en fruktig och frisk ton och krämigheten från jästfällningen gör den extremt matvänlig och för den delen drickvänlig. Bryggeriet är bara några år gammalt och lanserade sin första öl 2014. Veteöl är oftast ofiltrerad och därför grumlig. Jästfällningen som är kvar i ölen ger både aromer och rundhet.

Ljusare ale

Zinnebir, Brasserie de la Senne, Belgien, nr 11463, 28 kr, 330 ml, 5,8 % alkohol

Zinnebir är en ljus ale med fruktig och frisk smak. Den har lite mer beska än Wheat Blanc vilket gör att den passar bättre till husmanskost och rätter med lite mer fetma. Det är en lättdrucken och balanserad öl. Brasserie de la Senne ligger i Bryssel och grundades 2010. De gör enbart överjästa öl såsom ale. Färgen på öl påverkas av hur mycket man rostar malten. På så vis kan man göra en mörk lager eller en ljus ale. Det som skiljer ale från lager är just om ölet är över- eller underjäst.

Fruktig beska

Ü.NN IPA, Tyskland, nr 1978, 21,90 kr, 330 ml, alkoholfri

Det kommer fler och fler öler som är alkoholfria och framförallt görs det öl i olika sorters stil utan alkohol. Tidigare var den lågalkoholhaltiga ölen väldigt förknippad med ljus lager. Nu finns det alltså alkoholfri veteöl, IPA och kryddig påsköl i sortimentet. Det betyder att det finns variation i smaker till olika rätter. Ü.NN är fruktig med blommiga och örtiga toner och mycket smak av humle. Just IPA har ju en tendens att ha en hel del beska i smaken vilket generellt passar bättre till smakrika rätter som långkok eller grytor.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro