ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 öl till den goda julmaten

Clara Grabe · 19 Dec 2016
Uppdaterad 13 Mar 2017

Julmust i all ära men en öl är gott till julmaten. Här är Clara Grabes bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Julmaten är en salig blandning av olika smaker, texturer och temperaturer. Just denna kombination av helt olika råvaror ställer krav på drycken. Det är svårt att hitta ett vin som passar till mycket men däremot är öl en lämplig dryck som kan bete sig mer som en kameleont.

Amerikansk tolkning av brittisk öl

Cabin Fever Brown Ale, New Holland Brewing, USA, nr 11617, 26,60 kr, 355 ml, 6,5 % alkohol

En Brown Ale är en något mörkare ale. Stilen kommer ursprungligen från England. De amerikanska tolkningarna är ofta något beskare och mer alkoholstarka än de brittiska. Det här är en perfekt matöl. Den passar till husmanskost och julmat med mycket sälta, fett och blandade smaker. Smaken är rostad, maltig, nötig och lite knäckig. Ölen har ganska nyligen haft premiär på Systembolaget. Jag tror att det blir en favorit för många. Med lite tur får vi en vit jul i år och vad passar då bättre än att sitta i en liten stuga på landet, insnöad och dricka Cabin Fever.

Alla julens smaker på flaska

Nils Oscar Alkoholfri Julöl, Sverige, nr 11942, 15,90 kr, 330 ml, 0,4 % alkohol

Att julöl passar så bra till julmat är inte så konstigt egentligen. Ölets smak beskrivs som rågbröd, knäck, pomerans och torkad frukt. Och allt detta hittar vi ju på julbordet.

Nils Oscars bryggeri ligger i Nyköping och förutom öl tillverkar de även sprit på Tärnö Säteri. Att göra alkoholfri öl eller öl med låg alkoholhalt är en trend som många bryggerier har hakat på. De har ofta flera ölsorter i sitt sortiment som är svagare. Det finns olika sätt att minska alkoholen i öl. Oftast har man avbrutit jäsningen när den når max 0,5 % vilket är gränsen för att kallas alkoholfri öl.

Ljusare öl till nubben

117 Grythyttan Bohemian Lager, Sverige, nr 89574, 18,90 kr, 330 ml, 5,2 % alkohol

Personligen vill jag helst dricka en lageröl om jag ska dricka snaps. Och till julbordet hör ju absolut en nubbe eller två till. Så jag börjar med lager och snaps och går sen över till det mer kryddiga julölet längre in i måltiden. Bohemian Lager är inspirerad av Böhmisk pilsner och receptet har tagits fram tillsammans med ett av Tjeckiens äldsta bryggerier. Tanken är att göra en klassisk öl som doftar brynt smör och apelsinmarmelad. Och även dessa smaker passar in på julbordet. Man kan även välja en svagare lageröl till nubben för att orka hela kvällen.

En riktigt god julöl till i år eller nästa

2016 Christmas Ale, Jämtland, Sverige, nr 31265, 119,40 kr, 660 ml, 7 % alkohol

Den här ölen är fullproppad med alla julens kryddor som kanel, kardemumma, pomerans och apelsin. Redan 2700 f. Kr omnämns kanel som medicin i Kina och kryddan letade sig tidigt västerut längs sidenvägen. Även kardemumma kom till Europa via sidenvägen men från Sri Lanka och Indien. Om kanelen ansågs vara medicin så var kardemumman en viktig smaksättare i både mat och dryck. Precis som än idag. Den här ölen kan drickas nu men kan även lagras i många år precis som de flesta mörkare ölsorter med lite högre alkoholhalt.

Bryggeri med självsäkerhet i namnet

Melleruds Prima Ekologiska Julöl, Sverige, nr 11409, 14,90 kr, 330 ml, 5 % alkohol

Melleruds historia går långt tillbaka med ett bryggeri som länge försåg oss med god öl för att sedan läggas ner och återupptas för några år sedan. Jag gillar att de kallar sina olika ölsorter för prima, utmärkta och klassiska. Det är bra att vara självsäker. Och visst gör de bra öl som inte är extrem på något sätt utan håller sig inom en bekväm zon för de flesta. Lagom humlad och lagom kryddad, ingen sensation men en stil som håller i längden. Drick den väl kyld i ett klassiskt ölglas.

Ofiltrerad och smakrik julöl

Hantverksbryggeriet Julnarren, Strong Ale, Västerås, Sverige, nr 31278, 39,90 kr, 330 ml, 7 % alkohol

Västerås Hantverksbryggeri arbetar precis som namnet antyder hantverksmässigt och småskaligt. De använder traditionella metoder och varken filtrerar eller pastöriserar sina olika öl. Det gör att ölet utvecklas i flaskan och att de blir levande och intressanta. Den här julölen passar bättre framåt kvällen till nötter och choklad. Den är rund och generös i smaken och den lite högre alkoholen gör att man kan sippa på den till efterrätten. Jag tycker att den smakar bäst i ett bredare vinglas.

LÄS MER
6 drycker under 80 kronor
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro