ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 presenter för att skåla med mamma på söndag

Clara Grabe · 26 Maj 2016
Uppdaterad 26 Maj 2016

Foto: tt bild


På söndag ska alla mammor firas. Traditionen att fira mors dag fyller snart 100 år. Och visst kan en mamma behöva lite extra uppskattning. Så till alla döttrar och söner som ska fira sin mamma på söndag, här kommer en önskelista.

klar

Artikellänk är kopierad

En riktig favorit

Diebolt-Vallois, Prestige Brut, Champagne, Frankrike, nr 7723, 369 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Det här är verkligen en av mina favoritchampagner. Den har en komplex doft och smak av citrus och äpplen med en brödig ton och fin mousse. Prestige Brut är en så kallad Blanc de Blancs vilket i Champagne betyder att den enbart är gjord på Chardonnaydruvor. Den passar som aperitif eller till lättare skaldjursrätter och bör serveras väl kyld. Det går lika bra att dricka den nu som att lagra i ett par år. Varför inte spara och dricka tillsammans på mors dag 2020?

Omsorgsfullt skördat te

Jun Chiyabari- Himalayan Black Tea, Nepal, 82 kr, 50 gram, inthemoodfortea.se

För en tedrickande mamma är det här den perfekta presenten. Ett svart te som är både ekologiskt odlat och från en liten produktion där man skördar väldigt omsorgsfullt. Vid tetillverkning skördas bladen och i vissa fall även knoppar från tebusken och sedan hanteras bladen olika beroende på om man vill göra vitt, grönt eller svart te. Svart te genomgår en oxideringsprocess för att få sin färg och karaktär. Just det här teet består av både blad och knoppar och har en fyllig och nötig karaktär med rostade toner.

►LÄS MER: Sex drycker att njuta av till grillat

Modern Riesling

2014 Von Winning Riesling, Pfalz, Tyskland, nr 79393, 115 kr, 750 ml, 11,5 % alkohol

Ett fruktigt och friskt vin från södra Tyskland och området Pfalz gjort på druvan Riesling. Producenten står för kvalitet och vinmakaren Stephan Attman är omtalad i hela Tyskland efter flera utmärkelser. Vinet är off-dry vilket betyder nästan torrt men tack vare en liten sötma passar det väldigt bra till kryddstark mat, så om din mamma gillar het mat kommer hon älska det här vinet till. Vinet är aromatiskt och blommigt och passar även bra att sippa på utan mat.

Kraftfullt vin med lång lagringspotential

2013 Villa de Corullón, J Palacios, Bierzo, Spanien, nr 91814, 359 kr, 750 ml, 14 % alkohol Brukar din mamma tycka om Amarone men du tycker att det är dags att hon provar något annat så är det här en fin present. Det är ett kraftigt och smakrikt vin från ett litet område i nordvästra Spanien. Här odlas framförallt druvan Mencía i skifferjordar. Druvorna till det här vinet skördas för hand. Efter jäsning lagras vinet på ekfat i ett drygt år vilket ger en tydlig karaktär till vinet. Det är gott att dricka nu men kan även lagras i flera år.

Soltorkade druvor blir vin

1986 Don PX, Gran Reserva, Toro Albalá, Montilla-Moriles, Spanien, nr 76180, 174 kr, 375 ml, 17 % alkohol Är du en av de som fyller 30 i år? Fira då tillsammans med din mamma genom att dricka vin från 1986. Pedro Ximénes är en druva som används för söt sherry. Druvorna soltorkas före pressning vilket gör att de skrumpnar ihop till russin och blir väldigt söta. Musten får därför en hög sötma, koncentration och smak av just torkad frukt. Resultatet är ett väldigt mörkt och nästan trögflytande vin som passar till söta och nötiga desserter. För att göra en liter vin krävs 3 kg druvor.

Används av sommelierer

Pulltaps Evolution, Pulltex, ca 300 kr

Det finns hur många olika typer av vinöppnare som helst i alla prisklasser. Vissa kommer i en exklusiv låda och andra sitter på ett multiverktyg. Det finns en typ av öppnare som nästan alla som arbetar med vin använder. Dels är den otroligt smidig och får plats i fickan, dels är den väldigt enkel att använda. Och den är inte särskilt dyr, helt enkelt ett bra köp och en perfekt present till mors dag och inför sommaren. Bra att ha i handväskan (förutom i just säkerhetskontroller på flygplatsen).

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro