ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

6 råd till dig som vill hyra bil

Daniel Cederlund · 20 Apr 2017
Uppdaterad 20 Apr 2017

Foto: All over press


Sommarsemestrar som ska planeras och långhelger som ställer sig på rad gör hyrbilen till ett högvilt bland släktmiddagstörstande svenskar. Vi kontaktade hyrbilsföretagens branschorganisation för att få några goda råd inför bilhyran.

klar

Artikellänk är kopierad

Chefernas mejl om att ansöka om semester börjar dimpa ner i inkorgen samtidigt som röda strödagar kommer i strid ström fram till sommaren. Något som innebär att biluthyrningsfirmornas telefonväxlar börjar gå varma. För med sommaren på ingång startar branschens högsäsong.

– När semestrarna drar igång blir efterfrågan stor. Men den riktiga boomen kommer egentligen först i augusti när både semesterfirare och businessfolket är igång och hyr samtidigt, säger Anders Trollsås, generaldirektör för branschorganisationen Biluthyrarna Sverige.

Finns det några fallgropar jag bör se upp med när jag hyr bil?

– Jag skulle inte vilja kalla det fallgropar. Sätt dig in i avtalet så att du inte får tråkiga överraskningar. Så det är väl budskapet jag vill ge – ta reda på vad du köper.

Ser du några trender inom biluthyrning?

– Många, och en av de mest intressanta är kanske att i och med delningsekonomins ökade popularitet är biluthyrning verkligen relevant. Det pratas om ett slags RUT-avdrag för återanvändning där bilpooler nämns och då bilpooler och biluthyrning är olika sidor av samma mynt kan det innebära bättre och billigare möjligheter i framtiden.

Och på tal om trender kring biluthyrning kommer en annan het potatis inom bilbranschen på tal – privatleasingen.

– Egentligen är det försäljarnas variant av det biluthyrningsfirmor gjort i alla tider. Men det har inte blivit en konkurrent som påverkat biluthyrare negativt utan snarare tvärt om som jag upplever det. Och det är ett kvitto på det paradigmskifte vi ser i dag med att folk inte vill äga sin bil i samma utsträckning som tidigare utan hellre hyr eller leasar, säger Anders Trollsås.

Om långtidshyra fortfarande kan konkurrera med privatleasing, vad är orsaken?

– Att hyra bil ger en annan flexibilitet. Om du leasar så sitter du allt som oftast där med ett 36-månaderskontrakt som är snårigt och dyrt att ta sig ur. Och även om det känns helt rätt i dag kan du omöjligt veta om din livssituation om 18 månader, då kanske familjen utökats och du behöver en större bil. Då är det en fördel att hyra bil då det inte innebär lika långa och bestämda bindningstider.

pil
Anders Trollsås ger dig som ska hyra bil 6 tips

• Först och främst – tänk igenom dina behov gällande allt ifrån storlek till interiör på bilen för att inte betala för mer än vad du behöver.

• Boka din bil i god tid. På så sätt säkerställer du att du får den bilmodellen du behöver och du kommer ofta billigare undan.

• Försäkra dig om att du vet vad det är du ingår avtal om så du inte åker på några ovälkomna avgifter vid återlämnandet.

• Lämna inte tillbaka en bil med halv tank om uppgörelsen är att den ska vara fulltankad vid återlämning. Det blir ofta en väldigt dyr och onödig historia.

• Gå igenom befintliga skador innan du lämnar biluthyraren. Kolla vad som är noterat i kontraktet och kolla bilen så att det inte finns skador som inte är redovisade, då kan du åka på att betala för en skada som du inte stått för.

• Jag kanske är jävig, men kolla gärna så att biluthyraren är medlem i Biluthyrarna Sverige. Då garanteras du lägsta godkända kvalitetsnivå och kan känna dig säker med att du hyr av en seriös aktör.

pil
Så mycket kan det kosta att hyra bil en långhelg

Vill du hyra bil under Kristi himmelsfärd? Ungefär så här mycket kostar det att hyra en kombibil från onsdag till söndag i Stockholm.

Hertz: 1 930 kronor.

Budget: 2 089 kronor.

Thrifty: 1 563 kronor.

Europcar: 2 545 kronor.

Avis: 2700 kronor.

Det kan skilja sig från företag till företag vad som ingår i totalpriset, var därför noggrann med att kolla vad som ingår och stirra dig inte blind var du får det billigaste priset.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Cederlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro