ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 röda vårdrycker

Clara Grabe · 19 Maj 2018
Uppdaterad 19 Maj 2018
Det blir lätt fokus på vita viner och rosé under våren.

Det blir lätt fokus på vita viner och rosé under våren. Foto: IBL


Det blir lätt fokus på vita viner och rosé under våren och speciellt när dagarna varit så varma som senaste veckan. Men det går att dricka rött i värmen.

klar

Artikellänk är kopierad

Fransmän i Chile

2016 Laroche Pinot Noir, Casablanca, Chile, nr 2820, 89 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

Domaine Laroche har länge ägt vinmark i franska Chablis och Bourgogne. Som många andra framgångsrika vinmakare har de sökt sig till andra områden och länder också. Chile brukar beskrivas som ett optimalt land för vinodling klimatmässigt och det är inte så konstigt att fransmännen blev nyfikna på hur det skulle vara att göra vin här. Detta är en lätt och bärig Pinot Noir med mjuka tanniner och fräsch syra, perfekt till halstrad fisk eller kyckling.

För den som inte vill ha strävhet

La Bella Barbera, Lombardiet, Italien, nr 75273, 99 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Lätt och bärig Barbera från Lombardiet som ligger granne med Piemonte där druvan Barbera har en viktig plats. Det här är ett perfekt vin när man ska bjuda på olika smaker vid exempelvis en buffé. Det passar till kallskuret men även sallader, fågel och pasta. Det här är verkligen vinet för den som inte vill ha så mycket strävhet utan ett lätt vin med mjuk struktur och pigg syra. Servera det gärna aningen kylt för att ge vinet en ännu mer somrig känsla.

Höghöjdsdruvor

2016 Camino de Navaherreros, Vinos de Madrid, Spanien, nr 4980, 119 kr, 750 ml, 14 % alkohol

I närheten av Madrid på hög höjd odlas druvorna till detta vin. Det är ett fruktdrivet, mjukt och smakrikt vin som är en perfekt vän till grillade grönsaker, fisk eller kött. Druvan Grenache odlas flitigt i södra Frankrike men även i Spanien under namnet Garnacha. Doften av röda bär, örter, kryddor och blommor gör att man förflyttas till en trädgård någonstans vid Medelhavet och kan drömma sig bort en liten stund.

Fruktigt från Beaujolais

2015 Moulin-à-Vent, Les Vieilles Vignes, Beaujolais, Frankrike, nr 95482, 239 kr, 750 ml, 14 % alkohol

En välbalanserad och seriös Beaujolais är det perfekta sommarvinet! Druvan Gamay ger en väldigt bärig och lätt karaktär med inslag av örter. Många viner från området släpps när de är riktigt unga och har ett kort liv men det här är ett vin som ska hålla och vinna på några års lagring. Det här är perfekt till råbiff, biffsallad eller till en mustig fiskgryta. Även detta rödvin mår bra av att drickas svalt i en bredare kupa.

Delikat vin från varma Santa Barbara

2015 Ojai Pinot Noir, Santa Barbara, Kalifornien, USA, nr 5497, 299 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Santa Barbara ligger i södra delen av Kalifornien, nordväst om Los Angeles. Här är det varmt och soligt och det är en konst att göra viner som har elegans och balans. Det varma klimatet gör att druvorna mognar snabbt och lätt ger ett vin med hög alkohol. På Ojai arbetar man medvetet för att undvika just det och lyckas skapa ett vin som har en örtig, frisk och sval karaktär. Passar perfekt till vårkyckling med örter, vitlök och skysås.

Syrlig och läskande must

Roomi, Sverige, nr 1923, 69 kr, 750 ml, alkoholfri

Den här svartvinbärs- och aroniamusten är både läskande, syrlig och stram. Den smakar bäst om man dricker den kyld och tack vare strävheten från bären upplevs den nästan som ett rött vin i munnen. Den passar precis som vinerna idag till lättare kötträtter och fågel men även till grillade grönsaker. Att dricka Roomi är även ett medvetet val ur ekologisk synpunkt. Gott samvete och nyttigt på en och samma gång.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro