ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 saker att tänka på när du gör ostfondue

Jonas Cramby · 17 Feb 2017
Uppdaterad 17 Mar 2017
Skidåkning och smält ost hör ihop lika mycket som Ingemar Stenmark och elastabrallor.

Skidåkning och smält ost hör ihop lika mycket som Ingemar Stenmark och elastabrallor. Foto: IBL/Alamy


Skidåkning och smält ost hör ihop lika mycket som Ingemar Stenmark och elastabrallor. Här tipsar Jonas Cramby om några saker att tänka på när du gör fondue.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Utrustning

Har du ett gammal fonduekit i garaget så damma för all del av det. Men man behöver inte en specialgryta och färgkodade fonduegafflar för att njuta av ostfondue hemma. Det räcker med en vanlig kastrull och ett gäng gafflar eller blomsterpinnar att trä brödet på. Gaffeln/pinnen är bara för att transportera brödet till din tallrik så stoppa inte direkt i munnen och absolut ingen dubbeldippning! Det är dock bra om du har något slags värmekälla att hålla founduen varm över medan ni äter, ett eller ett par värmeljus räcker ofta förvånansvärt långt.

2. Vinet

Självklart har du gjort dig förtjänt av ett glas vin till maten. Men du behöver det faktiskt också i maten, och det är inte bara för smakens skull. Vinet hjälper nämligen till att göra en emulsion av den smälta osten och förhindrar (förhoppningsvis) att den skär sig. Ett Schweiziskt eller Österrikiskt vin är naturligtvis passande, men det fungerar med vilket vitt ni än dricker. 2.5 dl vin till 0.5 kilo ost brukar vara bra portioner. Innan du kokar upp vinet får du inte glömma att gnugga en bit vitlök i grytan. Det ger lite smak och ser proffsigt ut.

3. Osten 

Ostfondue kommer från schweiziska alperna och därför är det så självklart att du använder en alpost. De två riktigt klassiska valen är gruyere eller emmenthaler eller kanske allra vanligast, en 50/50 blandning av dem båda. Men även vacherein, appenzeller, fransk comté eller italiensk fontina används flitigt. Innan vinet börjar bubbla förbereder du genom att riva osten och blanda med en matsked maizenamjöl per halvkilo ost, detta är för att hjälpa osten att inte skära sig.

4. Temperaturen

Den enskilt viktigaste insatsen du kan göra för att undvika fonduehaveri är att hålla koll på temperaturen. Vinet ska koka upp på medelhög värme men sedan omedelbart sänkas till låg då du sakta men säkert börjar hälla i den rivna osten. En näve i taget och under ständig omrörning. Det tar lite längre tid men är mycket säkrare. Skär sig osten ändå är det möjligt att du antingen köpt fel ost eller att plattan i fjällstugan pulsar upp värmen – smält då osten i en skål över ett vattenbad.

5. Kryddningen

När osten smält och det är dags att äta kan du smaka av med lite extra salt och vitpeppar om du vill – stora blaffiga svartpepparkorn ser nämligen inte så fint ut i det mjuka, lena mejerigodiset. Att tillsätta skvätt citron är inte bara gott, det hjälper även osten att hålla sig emulsifierad med vinet eller så gör du som i vissa delar av alperna och häller i en skvätt kirsch – men då kanske du inte ska bjuda barnen? Vill du vara riktigt lyxig gör du dock som i Italienska Aosta och river över en massa tryffel.

6. Dippa

Nu har det blivit dags att dippa! Ett gott surdegsbröd som du skurit eller rivit i stora härliga chunks och rostat i ugnen tills de blir knapriga är så klart det klassiska valet. Men man kan så klart även dippa färska grönsaker, svamp eller varför inte som i Fribourg, kokta potatisar – även om man då brukar använda smält vacherinost. Hur du än gör, kommer det bli gott! Håll värmen låg men jämn under dippandet – för hög och den skär sig, för låg och den stelnar. När all ost är uppdippad, glöm inte att ta upp och dela på ”la religieuse” – den tunna, knapriga osthinna som brukar ha fastnat i botten på grytan. Ja man kan ju bli religiös för mindre.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro