ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 saker du inte visste om glidmedel

Suzann Larsdotter · 22 Feb 2017
Uppdaterad 22 Feb 2017
För lite extra njutning – ta en ren pensel och pensla på glidmedel på könsorganet! Går att göra på sig själv eller på sin partner.

För lite extra njutning – ta en ren pensel och pensla på glidmedel på könsorganet! Går att göra på sig själv eller på sin partner. Foto: Illustration: Eva Fallström


Glidmedel kan användas på många fler sätt än man kan tro. Här är sex saker du kanske inte visste om glidmedel. Som att vissa sorter inte ska användas med kondom till exempel.

klar

Artikellänk är kopierad

Därför glidmedel

Glidmedel kan beskrivas som en lite geléaktig vätska som minskar friktionen vid olika sexuella aktiviteter, alltså tar bort motstånd eller skavande. Vad gör då glidmedel? Jo, det ger extra glid och därigenom en skönare känsla, inte minst vid solosex eller smeksex. Mängden får du prova dig fram till – börja med en mindre mängd och öka sedan.

Hejdå skav och smärta!

Ett bra glidmedel kan göra stor skillnad vid smärta. Eftersom glidmedel minskar friktionen så minskar också risken att nöta på slemhinnorna i underlivet, vilket ofta ger smärta.

Överhuvudtaget kan torra slemhinnor i slidan eller på penis ollon leda till att sex gör ont – dessutom ökar risken för att få infektioner.

Efter klimakteriet är torra och sköra slemhinnor vanligt, men det kan också ha andra orsaker.

Har du genomgått eller genomgår en könsbekräftande eller rekonstruerande behandling kan det vara bra att tillsätta lite extra glid. Vid anala samlag är glidmedel ett måste, eftersom det inte finns naturlig lubrikation där. För de med omskurna penisar kan glidmedel underlätta.

Men – tänk på att glidmedel inte är tänkt som ett sätt att ersätta kåthet och våthet. Lusten måste alltid finnas där.

Glid finns i många varianter

Det finns flera olika sorters glidmedel – vattenbaserat, silikonbaserat, en blandning av silikon- och vattenbaserat samt oljebaserat. Dessutom förekommer variationer i smak, lukt, i stimulerande eller bedövande effekt. Det finns också värmande eller kylande glidmedel.

Glidmedlens plus och minus

Det vanligaste glidmedlet är vattenbaserat. Det torkar snabbare än exempelvis silikonbaserat glid, så det vattenbaserade kan behöva fyllas på. Att fylla på ger en stund av högre friktion, vilket kan ge en skönare känsla. Vattenbaserat glidmedel rekommenderas till sexleksaker av silikon, annars riskerar ytskiktet att förstöras.

Silikonbaserat glidmedel torkar inte ut, så det behåller glidförmågan länge. Det går bra att använda tillsammans med kondom. En nackdel är att det ofta kostar lite mer än vattenbaserat glid.

Oljebaserat glidmedel ger bra glid men är inte kondomsäkert. Oljan gör så att kondomen kan lösas upp. Vaselin, matolja och barnolja går under oljebaserade glidmedel. Olja kan också lägga sig ovanpå huden.

En del glidmedel har negativ inverkan på spermiernas rörlighet – så vid sex då man hoppas bli gravid bör glidmedel undvikas.

Glid kan smaka, dofta – och värma!

Glidmedel finns i en mängd olika dofter och smaker, så det är lätt att hitta något man gillar. Goda smaker kan vara uppskattat vid oralsex.

Har du glidmedel med värmande effekt, prova att fylla handen en klick värmande glidmedel och massera på dig själv eller din partner. Vid stimulans eller när någon blåser på området där det appliceras kan intensiteten öka ytterligare.

Har du känsliga slemhinnor, kanske du ska undvika glidmedel med doft och smak. Du kan prova att smörja in en liten klick på underarmen först.

Här hittar du glid

Glidmedel kan du köpa på de olika apoteken – de finns på såväl Apoteket som Apotek Kronan eller Apotek Hjärtat, till exempel. De finns också nätet, som till exempel på apotea.se. Glidmedel hittar man också i sexleksaksbutiker. RFSU har ett brett sortiment av olika sorters glidmedel. Det finns även kombinerade massageglidmedel.

pil
Bonustips – så här kan du också använda glidmedel

* Glidmedel kan vara ett bra hjälpmedel vid införande av tampong eller menskopp.

* Genom att använda glidmedel vid rakning kan man undvika röda prickar.

* Måla fram njutning! Så här: Ta en ny, oanvänd och ren pensel modell mindre. Doppa penseln i lite glidmedel och måla könsorganet. Genom att glida sakta eller fort, kittla, dutta och massera så kan du arbeta med olika tekniker. Testa olika storlekar och modeller av penslar.

klar

Artikellänk är kopierad

Suzann Larsdotter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro