ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

6 snapsar till midsommar

Anneli Wikström · 16 Jun 2018
Uppdaterad 16 Jun 2018
Besk, traditionell eller alkoholfri. Här är olika sorter.

Besk, traditionell eller alkoholfri. Här är olika sorter. Foto: IBL


Jag älskar att krydda snaps till midsommar och det brukar vara en väldigt uppskattad present att ta med till firandet. Man kan variera sig och göra en lite snällare variant och en som är lite mer rivig för de som önskar.

klar

Artikellänk är kopierad

Gör egen alkoholfri ”snaps”

Flädersaft, egengjord eller köpt

Är du en snapsälskare och gillar allt från rutinen med sång och skålar till det där stinget som snapsen ger på väg ner i magen? Då är det här en god variant av snaps för bilförare, gravida eller andra som undviker alkohol. Blanda flädersaft med en rejäl portion ingefära, det ska svida lite av hettan. Smaksätt med anis eller dillfrö för att få den klassiska smaken av akvavit, låt det dra och sila sedan. Servera iskall i samband med nubben.

Snaps för de som inte gillar snaps

Brännvin Special, nr 139, 99 kr, 350 ml, 30 % alkohol

Det som är speciellt med Brännvin Special som bas är att snapsen inte blir fullt så alkoholstark som en traditionell akvavit. Gör en snäll variant av nubbe för de som kanske normalt inte uppskattar det. Låt brännvinet dra med citronskal, rosmarin och söta upp snapsen något med sockerlag när du är nöjd med kryddningen och har silat bort den. Resultatet blir en örtig och frisk snaps med rund sötma till sillen.

Traditionellt hemkryddad nubbe

Renat Brännvin, Sverige, nr 1, 204 kr, 700 ml, 37,5 % alkohol

Vill du göra en mer traditionellt kryddad snaps är det dillfrö, anis och fänkålsfrö som gäller som kryddning. Det finns två sätt att krydda, antingen genom att slänga ner kryddorna i spriten eller genom att hänga dem ovanför i en duk eller sil och sedan på med ett lock. Om kryddorna drar blir smaken väldigt tydlig och maskerar spriten något, genom att låta kryddorna hänga över blir det mer delikat och elegant ton av kryddorna.

Besk och rivig

Absolut Vodka, Sverige, nr 88, 239 kr, 700 ml, 40 % alkohol

Snapsen som är riktigt hardcore måste ju vara den beska sorten. Vill du göra egen beska snaps ska du införskaffa malört, så här års får man nöja sig med torkad då den oftast blommar först i augusti. Den gula blomman ger både färg och smak till snapsen. Stoppa ner hela kvisten och låt den dra i några dagar, upp till en vecka. Sila bort blommorna och servera snapsen väl kyld. Besk och rivig för en äkta entusiast.

Om du inte orkar krydda själv

Saltö Akvavit, Sverige, nr 80, 140 kr, 350 ml, 38 % alkohol

Söker du en klassisk akvavit utan att krydda själv är Saltös ekologiska snaps väldigt balanserad och god. Den har en elegant smak av kummin, fänkål och pors som ger en lätt parfymerad och aromatisk doft åt snapsen. Det här är en väldigt bra allround-snaps som passar till många olika smaker på sillen. Bakom Saltö akvavit står familjeföretaget Saturnus som gjort både glögg och snapsar i över 100 år.

Hitta din favorit

Norsk Aquavit, Norge, nr 23, 229 kr, 10*50 ml, 41 % alkohol

Har du ännu inte hittat din egen favoritsnaps är det en bra idé att köpa tio små flaskor av olika sorter. På detta sätt kan du prova alla möjliga olika och smaka dig fram till den som passar dig bäst. Superklassiker som Loitens Linie och Siemers Taffel finns med bland smakerna. Det som är speciellt för norsk akvavit är att den ofta har toner av ekfatslagring vilket gör att den får en något rundare och mjukare karaktär.

LÄS MER
6 ryska drycker till fotbollsfesten
klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro