ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 sommardrinkar att briljera med i sommar

Clara Grabe · 19 Jul 2016
Uppdaterad 19 Jul 2016

Just nu är jag och väldigt många andra på semester. Vissa dagar kan det vara skönt att låta vinet ligga kvar på hyllan och gå in i rollen som bartender. Det finns oändliga kombinationer och underbara drinkar att njuta av. Här är några.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe tipsar om goda drinkar som du kan göra själv i sommar.
Clara Grabe tipsar om goda drinkar som du kan göra själv i sommar.Foto: TT/Janerik Henriksson/montage

Fläderbål

St Germain, Frankrike, 459 kr, nr 87650, 700 ml, 20 % alkohol

St Germain är en fläderlikör som är väldigt populär bland bartenders. Få smaker är så somriga för oss som just fläder så den här likören kan smaksätta en mängd olika typer av drinkar. Den kostar visserligen en slant men räcker länge då det oftast är fullt tillräckligt med en halv till en centiliter per drink. Blanda den med gin, färska jordgubbar, citronjuice och limeklyftor, sockerlag, is och soda för en riktigt god och läskande sommarlemonad. Just den här drinken passar perfekt att blanda i en stor kanna.

 Cobbler

Frozen Margarita

Sauza Bianco, Mexiko, 199 kr, nr 65, 500 ml, 38 % alkohol

Jag tror att det är dags att vi tar tillbaka möjligheten att beställa en drink frozen utan att skämmas. Jag menar vad kan vara godare, om än mer förrädiskt att dricka i stekhet sol? Du behöver en blender och sen är det bara att experimentera med olika spritsorter, citron- eller limejuice, sockerlag och is. En frozen margarita består av tequila, cointreau, limejuice och is. Servera med saltad kant om du vill men strunta i cocktailglaset och välj istället en syltburk eller plåtkopp för en något mer uppdaterad känsla. 

Old Cuban

Havana Club, Kuba, 269 kr, nr 301, 700 ml, 40 % alkohol

Det står en flaska rom i spritskåpet och en öppen cava i kylen. Då har jag den perfekta drinken. Skaka romen, limejuice, sockerlag, angostura bitter och mynta med is. Sila bort isen och myntabladen och häll upp i ett cocktail- eller champagneglas. Toppa sedan drinken med cava. Resultatet är en drink med vuxen och sofistikerad smak som är lätt att dricka och ger en härlig känsla. Rom har i sig en somrig ton, en klassisk drink är Cuba Libre med rom, Coca Cola och lime.

Grape & tonic

Les Pres Biologique Blanc Mousseux, Frankrike, 65 kr, nr 1995, 750 ml, 0 % alkohol

Denna alkoholfria dryck gjord på delvis av-alkoholiserat vitt vin och delvis druvjuice är både fruktig, frisk, mousserande och lagom söt. Les Pres är som namnet antyder helt ekologisk och KRAV-märkt. Den är väldigt god att dricka precis som den är men också en perfekt ingrediens i alkoholfria drinkar. En favorit är att blanda lika delar Les Pres och Tonic Water i ett stort vinglas fyllt med is och garnera med gurka och mynta eller andra örter och frukter. 

Hashtag summer

Lillet Blanc, Frankrike, 159 kr, nr 76158, 750 ml, 17 % alkohol

Lillet är ett upp-spritat och smaksatt vin som är väldigt gott att dricka som aperitif med några isbitar och en klyfta citron eller apelsin. Men den fungerar även väldigt bra till cocktails. Om det finns kvar någon O.P. Andersson sedan midsommar är det dags att dricka upp den nu. Blanda O.P., Lillet Blanc, fläderlikören och några droppar (eller dash som det heter på barspråk) bitter. Skaka och sila ingredienserna i ett litet cocktailglas. Behöver du köpa nya glas- satsa på de som kallas för coupe.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro