ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 sydamerikanska drycker att njuta av

Clara Grabe · 18 Mar 2017
Uppdaterad 18 Mar 2017
Den här veckan har Clara Grabe grottat ned sig i Sydamerikanska drycker.

Den här veckan har Clara Grabe grottat ned sig i Sydamerikanska drycker.


Köp hem ett vin från Chile eller Argentina i helgen. Här är Metros dryckesexpert Clara Grabes bästa tips på Sydamerikanska drycker.

klar

Artikellänk är kopierad

Friskt vin från kustnära område

2016 Corralillo Sauvignon Blanc, San Antonio, Chile, nr 2157, 90 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol. Det här är vinet för den som älskar Sauvignon Blanc när det är örtigt, grönt och friskt. Det är tydliga toner av nässlor,  lime och krusbär. Vinet är torrt och passar väldigt bra som aperitif eller som en spritzer med is, citron och sodavatten. Corralillo kommer från San Antonio som är ett kustnära område i Chile där det är en granitdominerad jordmån. Vinet får en fin mineralitet och koncentrerad smak. Producenten arbetar både ekologiskt och biodynamiskt och det är bra för samvetet.

Lagom smörigt till fylliga rätter

2015 Catena Chardonnay, Mendoza, Argentina, nr 6612, 130 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol. Sedan årgång 2013 har producenten dock gjort en del förändringar i sin vinmakning. De har dragit ner på andelen nya fat och även minskat sin batonage, vilket innebär att man rör runt jästfällningen som sjunker till botten av ekfaten efter att jäsningen är klar. Med dessa två förändringar har vinet blivit elegantare och lättare med en frisk smak. Bra gjort tycker jag! Ett smakrikt vin som passar till rätter med mycket fetma som en krämig pasta eller risotto.

Stilla havets dimmor ger ädelsöta viner

2009 Nectaria, Botrytis Riesling, Valle de Curicó, Chile, nr 73046, 156 kr, 375 ml, 14,5 % alkohol. 

Det görs en hel del sött vin i Chile.Anderna i öster och Stilla havet i väst ger ett klimat med både dimmor och vindar men också sluttningar och skydd från bergen. Tack vare dimman angriper botrytis, även kallat ädelröta, druvorna ute i vingården och gör att druvan tappar vätska. Druvan skrumpnar ihop på väg att bli russin. När dessa semirussin sedan pressas ger de en väldigt koncentrerad och söt must att göra vin på. Drick det till desserter med hjortron eller stenfrukt.

Maxad smakintensitet

2014 Quara Malbec, Salta, Argentina, nr 6551, 130 kr,750 ml, 14 % alkohol. 

Quara Malbec är ett generöst och fylligt rött vin. Det har en intensiv smak av mörka bär och plommon. Malbec får ofta toner av choklad och kaffe och ger täta viner som passar till intensiva kött-rätter. Nästan alltid passar viner från ett visst område allra bäst till den typen av mat som man äter i samma region. Och Argentina är ju lika känt för sitt kött som för sina Malbec-viner. Quara är inte något vin att sippa på utan helt klart ett matvin. Så gör dig beredd på en smak-explosion.

Ekologisk producent med känsla för naturen

2015 Cono Sur Cabernet Sauvignon/Carmenere, Colchagua, Chile, nr 6586, 90 kr, 750 ml, 14 % alkohol.

Cono Sur arbetar helt ekologiskt och hållbart. De är måna om miljön och har med hjälp av djur och insekter vingårdar som inte besprutas med några kemiska ämnen. Druvan Carmenere har blivit Chiles nationaldruva. Det har blivit mer och mer vanligt att man blandar den med till exempel Cabernet Sauvignon precis som i det här vinet. Cono Sur är ett fruktigt och bärigt vin med örtiga toner. Det passar väldigt bra till kötträtter av lamm eller kalv som tillagas med örter och vitlök.

Koffeinrikt te och en nationaldryck

Mate, 149 kr, 500 gram, svenskhalsokost.se. 

Mate är en koffeinhaltig teliknande infusion som man länge druckit i Sydamerika. Drycken bryggs på bladen från en växt som heter yerba mate. Indianerna började dricka mate för dess uppiggande effekt inför jakt eller som en ritual. Européer som kom till kontinenten tog efter indianerna och började dricka mate som nu har blivit en vardagsdryck, framför allt  i Argentina, Paraguay och Uruguay. Helst ska man låta bladen ligga kvar i det heta vattnet och därför dricks mate ofta med sugrör ur en speciell typ av bägare som kallas kalebass.

LÄS MER
6 drycker efter en dag i skidbacken
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro