ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 tips: Så får du tiden att räcka längre

Jonas Fredén · 28 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

•Sluta zappa, chatta och surfa •Ta fast dina tidstjuvar •Här är tipsen som gör dig mer effektiv

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lena Garnold

Magnus Våge i Göteborg bollar heltidsstudier på Chalmers med både spexrepetitioner och deltidsjobb på bank. – Mina kompisar tycker att jag är lite galen, säger Magnus. Han pluggar 30 timmar i veckan, jobbar 15 timmar och spexar 20 timmar. – Det hinner man ju med, säger han. 

Magnus är bokad hela dagarna från morgon till kväll, ungefär en månad framåt. – Alla mina aktiviteter är roliga, alla tre, och de liknar inte varandra. Därför blir det kul, bara man planerar, säger Magnus. – Spontan hinner jag inte vara. Men man kan inte få allt. Enligt Magnus tog det honom två år att bli effektiv. – Innan dess gjorde jag som alla andra: Pluggade på dagen och gick hem och såg nyheterna på tv, träffade lite kompisar och inte så mycket mer.

Men Magnus insåg att han ville mer och lärde sig sakta knepen. Han vecko-handlar förstås, tar med sig matlåda för både lunch och middag – ”sparar väldigt mycket tid när man inte är tvungen att gå hem för att äta middag” – och slösurfar aldrig. Han är mycket noga med sin kalender. Och han börjar alltid göra det han ska på utsatt tid. – Men jag planerar in slötid också. Då känns det inte svårt att följa planerna. Flickvän? Nej, det hinner jag inte med just nu, säger Magnus Våge.

Tidstjuvarna

1. Skriv upp vad du gör under några dagar. Vanliga tidstjuvar: Långa fikapauser och luncher, tv-tittande, mess, slösurfande, Facebook och snackiga kompisar.2. Sabotera för dig själv. Självdisciplin är svårt, se till att du slipper ha det. Stäng av mobilen. Släng tv:n. Dra ur nätverkssladden. Eller låt bli att berätta för kompisarna var du är, så kommer ingen förbi och vill fika.3. Gör mycket, såhinner du mer. Om du vet att du ska göra något annat på kvällen så hinner du det du ska under dagen. 4. Planera. Lägg fem–tio minuter varje kväll på att tänka över vad du ska göra nästa dag och nästa vecka. Avsätt tid för studier och sätt upp dagliga mål. Bocka av så att du ser att det går framåt. Sådant ger motivation. Avsätt också tid för ledighet.5. Våga prioritera bort. Sluta med saker du inte tycker är så viktiga6. Ha kul. Plugga eller jobba med sådant du gillar.

Källa: Mats Eneroth, utbildningskonsult, expert på studieteknik.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Fredén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro