ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 viktiga frågor om svininfluensan

Erik Nordin · 10 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Riskerar halva befolkningen att bli sjuka? Kan vaccinerade personer bära smittan? Svininfluensan väcker frågor. Metro pratade med smittskyddsläkarna Ann Söderström och Peter Nol-skog för att få svar. 1. Varför finns det uppgifter om att halva svenska befolkningen riskerar att insjukna? Ann Söderström: All pandemiuträkning utgår från tre steg. Ett lågt, ett mellanläge och ett större. Att halva befolkningen skulle insjukna är ett worse case scenario som vi måste vara beredda på även om det inte kommer att bli så. 2. Vaccinet innehåller kvicksilver. En del hävdar att det är farligt. Hur ligger det till egentligen? Peter Nolskog: Kvicksilvret används som konserveringsmedel och dosen är låg, som i en halv portion fisk. Det finns inget vetenskapligt stöd för att det skulle vara skadligt.

3. Vaccinationerna påbörjas i samband med att influensan når Sverige   i en större utsträckning. Varför var inte vaccinet här tidigare? Ann Söderström: Viruset upptäcktes i slutet av april. Sedan påbörjades kartläggningar av virusets arvsmassa men även kontroller kring vaccinet. Allt har egentligen gått så snabbt det har funnits möjlighet till. 4. Hur många kan komma att dö i influensan? Peter Nolskog: Australien och Nya Zeeland har liknande förutsättningar som vi har inom sjukvården. Och där har dödligheten varit väldigt låg. 5. Vissa blir så dåliga av influensan att de behöver konstgjord lunga. Hur många sådana platser finns det i Västra Götaland? Ann Söderström: Åtta platser. Men om fler skulle behövas kan vi använda hjärt- och lungmaskiner. Just nu planerar vi inför det här så att vi kan bedriva en bra akutsjukvård och en bra influensavård. 6. Kan personer som insjuknar veta om de har svininfluensan eller den vanliga? Peter Nolskog: Det går inte att veta säkert. Men personer med influensa nu har med största sannolikhet drabbats av svininfluensan eftersom säsongsinfluensan inte har kommit än.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Nordin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro