ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

60 nya planeter upptäckta – en är en "superjord"

Hugo Ewald · 15 Feb 2017
Uppdaterad 26 Apr 2017
Så här skulle en av de nya planeter kunna se ut.

Så här skulle en av de nya planeter kunna se ut. Foto: Ricardo Ramirez/Carnegie Institution for Science


Ett internationellt team av astronomer har genom en ny metod upptäckt minst 60 nya planeter. En av dessa är en så kallad superjord. Utöver dessa 60 planeter har ytterligare 54 potentiella planeter upptäckts.

klar

Artikellänk är kopierad

I veckan meddelade ett internationellt team av forskare att de upptäckt minst 60 nya planeter. Utöver detta har de observerat 54 potentiella planeter. Det skriver brittiska University of Hertfordshire i ett pressmeddelande.

En av dessa nyupptäckta planeter, Gliese 411-b, beskrivs som en het ”superjord” med en fast yta, 8,1 ljusår bort, skriver amerikanska Carnegie Institution for Science i ett pressmeddelande.

Resultaten baseras på närmare 61 000 observationer av 1 600 stjärnor under en 20-årsperiod vid Keck-I-teleskopet vid W. M. Keck Observatorypå Hawaii.

Det som framför allt gör resultaten intressanta är att de bekräftar att alla våra närmaste stjärnor har planeter som kretsar kring dem.

”Det är något astronomer inte var övertygade om för så kort tid som för fem år sedan. De här nya planeterna innebär också att vi kommer att få en bättre förståelse över hur solsystem skapas”, säger Mikko Tuomi vid University of Hertfordshire i ett pressmeddelande.

Materialet är en del av en forskningsstudie som presenteras i den vetenskapliga journalen The Astronomical journal.

För den särskilt rymdintresserade finns en databas med alla observationer att tillgå här.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro