ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

60|000 afghanska soldater har avväpnats

Stockholm TT · 3 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det sista fasen i den så kallade DDR-processen (Disarmament, Demobilisation and Reintegration) avslutades förra veckan, sedan 63 380 före detta medlemmar i militärens styrkor avväpnats. Flertalet av dem deltog i utbildningsprogram för att bli jordbrukare eller där de fick lära sig hur man starter ett litet företag.

Programmet som sjösattes i början av 2003 kostade motsvarande drygt en miljard kronor, Japan bidrog med motsvarande drygt 657 miljoner kronor.

Samtidigt som medlemmarna i milisfraktionerna har avväpnats bistår USA och dess allierade Afghanistan med att bygga upp en statlig armé. -DDR-programmet har avslutats, men avväpningen måste vara hållbar och insatserna på det området pågår på ett flertal fronter, sade FN-talesmannen Adrian Edwards i samband med en presskonferens. Det finns enligt FN fortfarande ett par hundra olagliga väpnade grupper, oftast med koppling till narkotikahandeln.

Talibangerillan bekämpar utländska trupper och regeringssoldater i landets södra och östra delar. Våldet har tilltagit i år, men ungefär två tredjedelar av landet är i stort sett fritt från uppror, trots att det fortfarande är överfullt med vapen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro