ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 anledningar till att det är kaos inom förlossningsvården

Linnea Bergman · 18 Jul 2017
Uppdaterad 19 Jul 2017
Flera barnmorskor har använt sociala medier den senaste tiden för att berätta om sin stressiga vardag och svårigheten att hitta platser åt alla patienter.

Flera barnmorskor har använt sociala medier den senaste tiden för att berätta om sin stressiga vardag och svårigheten att hitta platser åt alla patienter. Foto: Privat/Alamy/Privat.


Fulla rum, sönderstressade barnmorskor och otrygga blivande mammor. Det är kris inom förlossningsvården på flera ställen i Sverige. Metro listar huvudorsakerna till varför det har blivit så.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Akut barnmorskebrist

Det finns inte helt enkelt inte tillräckligt många barnmorskor i Sverige för att fylla det behov som finns.

Det råder dock inte brist på sjuksköterskor som vill bli barnmorskor – över 1 500 behöriga barnmorskor har nekats plats på barnmorskeutbildningen, rapporterade Dagens Nyheter så sent som i april i år.

Barnmorskeutbildningen har byggts ut med 250 platser, men ett problem har varit att förlossningsvården inte haft möjlighet att handleda tillräckligt många studenter.

2. Hög arbetsbelastning

En stor del som utbildas slutar – bland annat på grund av den stressiga arbetsmiljön.

På en uppmärksammad bild som cirkulerat den senaste tiden visar barnmorskan Petra Vinberg Linder upp sina blodiga byxor efter att hon inte hunnit gå på toaletten under en stressig jobbnatt, något som illustrerar den stressiga situationen där barnmorskorna springer mellan flera förlossningar samtidigt.

Massuppsägningar på grund av den stressiga arbetsmiljön har skett på flera håll i landet. I Helsingborg sade exempelvis över 30 barnmorskor upp sig förra året. Barnmorskor har även blivit sjukskrivna på grund av stress. I dag arbetar ungefär var tionde barnmorska med någonting annat.

3. Konkurrens från Norge

Norge har länge varit ett land dit många av de mest driftiga inom svensk sjukvård begett sig för bättre villkor och bättre lön. Barnmorskorna är en sådan grupp, vilket gör att barnmorskebristen i Sverige förvärras.

4. Nedlagda och stängda förlossningsavdelningar

Sedan år 2000 har nio förlossningsavdelningar lagts ner och en avdelning (BB Stockholm) öppnat. Senast i raden var BB Sollefteå som lades ner i februari, vilket möttes av protester från blivande föräldrar som skulle få en lång resväg. Karlskoga lasarett har även stängt sin förlossningsavdelning i åtta veckor i år, och gjorde samma sak förra sommaren.

I Stockholm stängde BB Sophia i maj förra året, vilka hade 3 000 förlossningsplatser per år. Stängningen gjorde att trycket ökade betydligt på de övriga förlossningsavdelningarna i Stockholm.

Barnmorskan Hannah Dahlbäck publicerade nyligen en uppmärksammad lapp där hon natten till fredagen förra veckan radade upp de förlossningskliniker som hade fullt i närområdet. Det visade sig vara alla i hela Stockholm.

5. Försenad byggnation

I Stockholm har man hoppats på att en ny förlossningsavdelning på S:t Görans sjukhus snart ska avlasta med 4 000 nya förlossningsplatser per år. Men avdelningen har blivit försenad flera gånger. Det senaste beskedet från i mars i år är att den står klar tidigast om fyra år, 2021.

6. Fler föds på sommaren

En anledning till sommarkaos inom förlossningsvården är helt enkelt att det föds fler barn. Tidigare har våren varit den period när flest barn fötts. Men sedan 2008 sker istället flest förlossningar i juli, enligt statistik från SCB.

Den månad då de flesta arbetsplatser går på lågvarv och många vill ha semester är alltså den månad när personalen på förlossningsklinikerna har det som stressigast och BB är som fullast.

7. Politikerna har inte tagit situationen på allvar

Kritiker menar att politikerna inte gjort tillräckligt med förebyggande arbete och skjutit till tillräckligt med resurser för att situationen ska bli bättre.

Regeringen lade i årets vårbudget 500 miljoner extra till förlossningsvården. Men Stockholms barnmorskesällskaps styrelse frågade sig i ett debattinlägg i SvD i början av juni om de pengar som skjutits till använts på rätt sätt.

”De pengar som regeringen tillskjutit till förlossningsvården i Stockholm används inte till att öka barnmorskebemanningen. Pengarna har i stället använts till ­olika i och för sig mycket lovvärda och bra projekt. Men så länge inte grundproblemet med den alltför låga barnmorskebeman­ningen åtgärdas riskerar dessa åtgärder att falla platt till marken,” skrev de i debattinlägget.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro