ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

7-åriga Lucy intervjuar Ebba Busch Thor: Hur blir man svensk?

Simon Krona · 10 Maj 2018
Uppdaterad 12 Jun 2019

Säger Ebba Busch Thor hon eller han om Gud? Tycker hon att en tjej ska få skaffa barn med en tjej? Och hur blir man svensk? Det är några av frågorna sjuåriga Lucy ställer till KD-ledaren i en stor intervju.

klar

Artikellänk är kopierad

Säger du hon eller han om Gud?– Jag säger han. Men för mig är inte det det viktigaste. Utan det viktigaste är att det ibland kan vara bra att veta att det finns någonting större än bara dig och mig, och att man kan få lite hjälp av någon annan.

Jag tror också att Gud är en pojke.– Du gör det? Jag… ja.

Får en tjej skaffa barn med en tjej?Ja, det får man.

Varför?– Jag tycker att oavsett om jag är tjej och älskar en annan tjej eller älskar en kille så kan man vara en lika bra mamma eller pappa.

Är det bättre att ha en mamma och en pappa?– Alla barn har ju en mamma eller en pappa. För det blir inget barn om det inte finns en en mamma och en pappa, på något sätt. Men två mammor kan vara lika bra föräldrar som en mamma och en pappa.

LÄS MER
Jan Björklund i stor intervju med sjuåriga Lucy: "Har du tjuvat?"

Vem är Bert Karlsson?– Haha. Du vet Melodifestivalen? Massor av artisterna i Melodifestivalen har Bert Karlsson hjälpt att komma in i Melodifestivalen. Han har också drivit flyktingboenden.

Är han din kompis?– Både ja och nej. Vi är kompisar i vissa frågor. Och så tycker vi olika i andra frågor.

Vad säger du till honom när du inte tycker som honom?– Hörru du, Bert! Nu har du fel! Jag tycker inte att man ska skämta så eller jag håller inte med dig.

Är du rädd för krig?– Nej. Men jag är ibland rädd att vi inte hjälper tillräckligt många av de som har krig i sina hemländer. Som till exempel Syrien.

Hur kan du hjälpa dem?– Jag tror till exempel att Sverige skulle kunna bli bättre på att ta en del flyktingar direkt ifrån Syrien. Att de skulle kunna få komma direkt till Sverige istället för att resa genom en massa andra länder. Och jag tror också att vi skulle behöva skicka mer pengar till alla flyktingar som är kvar i Syrien och runt om Syrien.

Vill du att det ska komma fler till Sverige?– Jag vill att vi ska hjälpa fler. Men det betyder inte nödvändigtvis att alla ska komma hit. Det finns många länder i Europa som inte har tagit emot så många flyktingar som jag vill ska ta emot fler.

Hur blir man svensk?– Jag tror inte att det går att säga att man ska tycka så här, man ska klä sig så här, man ska vara så här – då blir man svensk. Att det finns något exakt man kan säga. Men ungefär så kan man säga att om man bor i Sverige och tycker det är viktigt att alla människor kan vara fria, att ingen bestämmer över någon annan, att man behandlar män och kvinnor likadant och att man vill ta hand om andra – det är ett sätt att bli svensk.

Nu får du bara svara ja eller nej.– Åh nej, vad svårt! Okej.

Måste man kunna svenska?– Ja.

Måste man fira jul?– Nej.

Måste man fira midsommar?– Nej.

Måste man vara ärlig?– Ja.

Får man vara tjuv?– Nej.

Måste man vara ärlig… sa du ja?– Ja.

Jag tycker inte det för att… Man måste vara det, fast några gör inte det. Några ljuger. Några skojar fast att det inte är roliga skoj för de andra personerna.– Jag tänker att det är dumt att man gör så. Därför tänker jag att det är bra om man är ärlig och talar sanning. Sen kan man göra fel ibland och då måste det vara okej att säga förlåt, jag gjorde fel, och så blir man förlåten.

Se tidigare avsnitt av Lucys val här!

pil
Lucys val

I Lucys val intervjuar sjuåriga Lucy alla partiledare i Sveriges riksdagspartier. Frågorna är framtagna av Lucy och andra barn tillsammans med Metros redaktion. Om Lucy tycker att partiledaren är svår att förstå eller långtråkig får hon blåsa i sin visselpipa.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro