ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

7 frågor som reder ut det politiska läget just nu

David Peterson · 16 Jan 2019
Uppdaterad 18 Jan 2019

Vänsterpartiet tänker släppa fram Stefan Löfven (S) som nu troligtvis väljs till statsminister på fredag. Statsvetaren Tommy Möller hjälper till att reda ut den politiska situationen genom några snabba frågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur förändras svensk politik?

– Vi kommer se en högerorientering av svensk regeringspolitik. I förlängningen kan det leda till att det uppstår ett utrymme på vänsterkanten där Vänsterpartiet kan växa. Samtidigt finns det möjligheter för Sverigedemokraterna att vinna socialdemokratiska röster eftersom att den här regeringen ska bedriva en mer generös migrationspolitik.

Hur stor risk är det att regeringen faller?

– Det finns flera svårigheter. Vi går in i lågkonjuktur vilket kommer innebära att en del av de saker som man kommit överens om inte kan genomföras och det kommer tvingas fram en del svåra och impopulära beslut från regeringens sida som de måste få stöd för. Sen kan det bli partiledarbyten i något parti vilken kan innebära påfrestningar, till exempel om Liberalerna skulle få en ny ledare med en annan inställning till samarbeten än den Jan Björklund har. Det är inga problem att hitta tänkbara orosmoln.

Kan det fortfarande bli extraval?

– Det kan bli extraval när som helst om regeringen faller. Nu kan Löfven utlysa extraval och använda det som vapen om samarbetet knakar i fogarna. Och om Center och Liberalerna känner att de vill avsluta samarbetet så kan Löfven hota med nyval. Det är ett maktmedel som ligger i statsministerns händer.

Jonas Sjöstedt hotar med att väcka misstroende om regeringen inför marknadshyror i nyproduktion eller inskränkningar i arbetsrätten. Vad innebär det?

– Det är jätteintressant eftersom att det finns en saklig grund från Vänsterpartiet att fälla regeringen. Även om M, KD och SD skulle ha en annan uppfattning i en sån fråga än V så kanske de partierna ändå skulle rösta för ett sånt misstroende av andra skäl. Man har ett skarpt vapen i sin hand. Lägger man ett misstroende finns det stora möjligheter att det går igenom.

Hur kommer väljarna att reagera nu?

– Det kommer variera beroende på vilket parti de sympatiserar med. Vi bevittnar nu en genomgripande förändringsprocess i svensk politik. Det är politisk historia som skrivs nu.

Hur kan man beskriva den politiska riktningen på den regering som blir till om Stefan Löfven väljs till statsminister på fredag?

– Man har sagt att det är en mittenregering men om man tittar på uppgörelsen är det ganska borgerlig politik. Sen är det väldigt många områden som inte täcks av uppgörelsen där Socialdemokraterna har möjlighet att sätta sin prägel. Men eftersom att majoritetsförhållandena ser ut som de gör i riksdagen går vi mot en mer högerorienterad politik jämfört med förra mandatperioden.

Finns alliansen?

Nej, det gör den inte nu. Men man ska inte avskriva det borgerliga samarbetet.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap på Stockholms universitet.
Tommy Möller, professor i statsvetenskap på Stockholms universitet.
klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro