ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 gånger Hans Rosling har gjort oss smartare

Filip Häggberg · 7 Feb 2017
Uppdaterad 7 Feb 2017
Hans Rosling under insamlingsgalan Hela Sverige Skramlar i Globen i Stockholm år 2015.

Hans Rosling under insamlingsgalan Hela Sverige Skramlar i Globen i Stockholm år 2015. Foto: Jessica Gow/TT


Professorn Hans Rosling avled under tisdagsmorgonen. Här är 7 gånger som han har lärt oss något vi inte visste.

klar

Artikellänk är kopierad

Hans Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet och ägnade sin yrkesverksamhet åt globala hälsoproblem. Han var bland annat en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion. Han blev 68 år gammal.

Foto: Ulf Palm/TT

Världen blir bättre

Sedan 1948 har Sverige blivit fyra till fem gånger rikare och ökat livslängden med drygt 10 år, berättade Rosling för SVT i november 2015. Professorn förklarar att både Sverige och världen sedan 40-talet haft en positiv utveckling, bortsett från ett antal ekonomiska kriser.

Satte dansk programledare på plats

I en intervju i danska DR2 beskrev programledaren världen som kaotisk och orolig. Han syftade på krig och stora flyktingströmmar, men fick snabbt mothugg från Hans Rosling. Enligt professorn går också världen mot en mer positiv utveckling, i form av att barnadödligheten minskar, fler flickor går i skolan och allt fler människor vaccineras.

– Jag har rätt och du har fel, sa Rosling till programledaren.

Foto: Jessica Gow/TT

Sverige kan fortsätta ta in flyktingar

Under en föreläsning inför ett fullsatt Globen i Stockholm 2015 förklarade Hans Rosling att Sverige var långt ifrån att nå sin maxgräns för flyktingmottagande.

– Det finns inget land i Europa som är ens i närheten av den gränsen. I Libanon, som har fyra-fem miljoner invånare och tagit emot mer än en miljon flyktingar, är gränsen nästan nådd, förklarade Rosling.

Foto: Marc Femenia/TT

Stor obalans mellan kvinnor och män

Flyktingvågen under hösten 2015 resulterade i att andelen tonårspojkar kommer att vara lika många som i Kina, i jämförelse med tonårstjejer. Enligt Hans Rosling riskerar Sverige att få en representation på 120 pojkar på 100 flickor.

– På grund av att asylsökande måste sätta sina fötter i landet för att få asyl, efter en farlig färd, är det få familjer som vågar skicka sina flickor. Det behöver bli enklare för familjer att söka asyl tillsammans, sa Rosling till Expressen.

FN ljuger om mödradödlighet

60 procent av mödradödligheten världen över sker i humanitära kriser, menade FN. Det var dock ett grovt fel, kunde Hans Rosling avslöja. Han menade att den korrekta siffran är max 17 procent, enligt DN. Mödradödligheten är snarare mindre i flyktingläger än i det omgivna landet.

– Där finns det mer utbildad personal och det är kortare transporter för kvinnorna, berättade Rosling.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Därför åker flyktingar livsfarliga båtar

Under flyktingströmmen 2015 tog sig många flyktingar till Europa på båtar över Medelhavet. Båtturen är både farligare och dyrare än att åka flygplan. Hans Rosling förklarade varför för Metro.

– Det finns ett EU-direktiv som säger att flygbolag och andra transportörer måste betala för uppehälle och tillbakaresa om de för in en person utan korrekta resehandlingar. Men regeln gäller inte om personen har rätt att söka asyl, sa Rosling då.

Han förklarade vidare att det har skapat en situation där personal vid incheckningsdiskarna ska bedöma människors flyktingstatus. För att undvika dyra räkningar väljer flygbolagen att neka flyktingarna att resa med.

Så stor är flyktingkrisen egentligen 

På galan ”Hela Sverige skramlar”, en gala med syfte att samla in pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR, satte Hans Rosling den dåvarande flyktingkrisen i perspektiv. Så här sa han till de 12 000 åskådarna i Globen, där galan hölls.

– Ni är ungefär 12 000 människor här i Globen. Tänk er in att ni representerar Syriens befolkning på 24 miljoner. Var och en av er är alltså 2 000 syrier. Det är ungefär hälften som kan bo kvar i era hem. Hälften har flytt, sa han till publiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro