ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 gånger kvinnor har stoppats på grund av sin klädsel

Linnéa Borgert · 27 Mar 2017
Uppdaterad 3 Maj 2017
Kvinnor kan få höra att de har för lite kläder på sig – eller för mycket.

Kvinnor kan få höra att de har för lite kläder på sig – eller för mycket. Foto: Carlo van Stek / Alamy / AP


Tre tjejer fick inte kliva på ett plan – för att de hade leggings på sig. Det bröt nämligen mot United Airlines klädkod. Det är inte första gången personer av det kvinnliga könet blir nekade på grund av vad de har på sig. Här är sju (av många) andra exempel.

klar

Artikellänk är kopierad

Fick inte flyga i leggings

Två tonårstjejer och en yngre flicka blev nekade att kliva ombord på ett United Airlines-plan i söndags morse eftersom de hade leggings på sig. Den yngsta fick gå ombord efter att hon hade tagit på sig en klänning, men de andra fick stanna kvar i Denver. En talesperson för flygbolaget säger till Washington Post att flickorna flög med specialbiljetter för anställda vid bolaget och att man då förväntas vara ”rätt klädd”.

Fick inte komma in på nattklubb

Kvinnans två kompisar fick komma in på nattklubben i Jönköping, men inte hon. Anledningen var att hon hade en traditionell romsk-finsk klädsel. ”Vakterna sa att de inte släpper in någon som är klädd sådär. Då gick hela sällskapet”, sa Bo Kellerth, vid brottssamordningen i augusti 2016 till Jönköpings-Posten.

Fick inte komma in på Bråvalla

Sommaren 2016 stoppades en kvinna i entrén till festivalen Bråvalla på grund av att hon hade ”för lite kläder på sig”. Hon var varm och svettig efter att ha burit packning och hade därför på sig bh och kjol, berättar hon för GP. ”Jag hade inte tänkt tanken att jag skulle kunna bli stoppad. Det var varmt och många män gick runt i bar överkropp”, sa kvinnan till tidningen.

Fick inte ha på sig burkini

Sommaren 2016 införde flera franska städer förbud mot burkini, en heltäckande baddräkt. I augusti kom bilder på hur polis tvingade en kvinna att ta av sig sin burkini på en strand i Nice. Senare stoppades förbudet. Lite mer än 100 år tidigare, 1907, arresterades den australienska simmerskan Anette Kellerman i Boston för att hon hade ”för lite” kläder på sig – en kroppsnära badräkt, som slutade ovanför knäna och inte hade några armar.

Fick inte gå på film utan klackar

Flera kvinnor i 50-årsåldern stoppades från att gå på röda mattan när de skulle se ”Carol” under filmfestivalen i Cannes 2015. Anledningen var att de hade låga skor på sig, rapporterade Screen Daily. Inga klackar – ingen film.

Fick inte ha shorts i skolan

En tjej fick en skriftlig anmärkning från Engelska skolan efter att hon hade haft på sig shorts i skolan, en junidag 2013. Shortsen bröt nämligen mot skolans klädkod. ”Det var helt vanliga kortbrallor som man har när det är varmt ute, inget uppseendeväckande. Skolans regler är helt absurda”, sa hennes pappa till Aftonbladet om händelsen. ”Vi betraktar skolan som en arbetsplats och då krävs det att man klär sig lämpligt. I don’t want to see your private parts hanging out, brukar jag säga”, sa skolanans styrelseordförande Barbara Bergström.

Fick inte flyga med ”för djup urringning”

Det är inte bara leggings som förbjuds på flygplan. När en kvinna skulle gå ombord på ett Southwest Airlines-plan från Las Vegas till New York i juni 2012 nekade personalen henne först – hon hade nämligen ”för djup uringning”, rapporterar Aftonbladet. Kvinnan struntade i förmaningarna och gick på ändå. ”Och tänk, planet störtade inte, min urringning påverkade inte flygplanets förmåga att fungera normalt”, sa kvinnan efter händelsen till sajten Jezebal.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro