ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 giftiga svampar du ska undvika att plocka

sara zettergren · 1 Aug 2016
Uppdaterad 1 Aug 2016
Rut Folke, Ordförande i Svampkonsulenternas Riksförbund, uppmanar alla att hålla sig uppdaterade kring svampar. 

Rut Folke, Ordförande i Svampkonsulenternas Riksförbund, uppmanar alla att hålla sig uppdaterade kring svampar.  Foto: Privat / Alamy (montage)


Nu har svampsäsongen dragit igång och många har redan hittat skogens guld på flera håll i landet. Men det är viktigt att ha koll på vilka svampar man plockar eftersom det finns flera som är giftiga och kan vara livshotande om du äter dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns flera giftiga svampar i skogen och det kan vara svårt att hålla koll på vilka svampar som är okej och inte. Svampar kan innehålla gifter som kan påverka och skada din lever och dina njurar. Det är därför extra viktigt att man vet vilka svampar man ska plocka eller inte.

– I skogen gäller det att hellre fälla än att fria. Man ska inte plocka eller äta svampar som man inte är säker på är matsvamp, säger Rut Folke, ordförande i Svampkonsulenternas Riksförbund.

►LÄS MER: Forskare: Så farligt är ditt doftljus

Enligt henne finns det idag en handfull svampar som är giftiga och som kan leda till döden. Det är därför viktigt att man håller sig uppdaterad och har koll på hur de giftiga svamparna ser ut.

– Man kan gå en svampkurs och ha en uppdaterad svampbok, som helst är skriven av någon som kan mycket om svampar i Sverige. Det finns också appar och forum man kan använda.

Det finns dock en generell-regel man kan utgå ifrån.

– Vita svampar som är vita på hatten och har vita skivor på under sidan samt bruna svampar som är bruna på hatten och har bruna skivor, de ska man låta bli, säger Rut Folke. 

►LÄS MER: Sommarsveriges giftiga växtbovar

klar

Artikellänk är kopierad

sara zettergren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro