ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 hetaste trenderna i London just nu

Anders Falkirk · 15 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Drinkar, Cocktails och Bubbel

klar

Artikellänk är kopierad

I GLASEN ”London är den bästa cocktailstaden i världen. Jag hatar att behöva erkänna det, men så är det.” Det förklarade den amerikanske stjärnbartendern Audrey Saunders i New York Times nyligen.

Anledningen är uppsvinget för cocktailbarer i London. På senare år har det öppnat flera toppställen, inklusive några klassiska hotellbarer som har fräschats upp i både drinklista och inredning. Mest omtalad av de nya är Söderhavsbaren Mahiki (Dover Street 1) i fashionabla

Mayfair. Här har prins William och hans (ex-flickvän?) Kate dykt upp några gånger. Andra toppställen är Montgomery Place (Kensington Park Road 31) i boho-chica Notting Hill och Hawksmoor (Commercial Street 157) i East End. Den som vill testa en sofistikerad och stilsäker hotellbar ska gå till Claridge’s Bar (Brook Street) i Mayfair.

Har ni tur kanske ni får syn på tv-stjärnan och superkocken Gordon Ramsay, högröd i ansiktet som alltid.

Snabbt och sunt

I FARTEN Salladsbaren är stendöd, tack gode Gud. Likaså focaccian, den italienska fuskfrallan. I London har i stället healthy fast food blivit ett begrepp.

Det finns minst ett femtiotal ställen som serverar vegetarisk eller annan välgörande snabbmat, till exempel Red Veg Ltd (95 Dean Street), Food for Thought (31 Neal Street) och omtalade Leon (36 Great Marlborough Street), där man kan få en power smoothie på turkisk yoghurt, organisk havre, bananer och honung.

Myshopping i Marylebone

PÅ SHOPPINGKARTAN Det blir alltmer att hålla reda på för ambitiösa Londonshoppare. East End har bra vintage och up’n’coming designer. Notting Hill är bohemchict. Mayfair och Kensington är väl mest kul för dem med större bankkonton. Oxford Street, Soho … om man orkar.

Och nu finns det ett nytt distrikt att hålla koll på. De senaste åren har butikslivet i Marylebone, norr om Oxford Street, tagit fart. Utbudet är kanske inte så rikt som på andra håll, men här finns en underhållande mix av delikatessaffärer, finpubar och smart design. Känslan är fashionabel småstadsgata.

Till de bästa butikerna hör skomakaren Tracey Neuls, grannen KJ’s Laundry som säljer feminina och fräcka saker (båda på Marylebone Lane), smyckebutiken Kabiris och Century Noho, som för snygga retromöbler, (båda på Marylebone High Street).

Savile Row är på frammarsch

PÅ FINA GATAN – SAVILLE ROAD Ja, det är där Londons mest berömda skrädderier ligger, de med 300-åriga anor och Oscar Wilde och Churchill på kundlistan.

Nu har den lilla gatstumpen i Mayfair blivit en av Londons hetaste modegator. Anledningen är The New Dandy Look och klädskapare som Osvald Boateng och Richard James. För ett tiotal år sedan började de skapa kläder som byggde på traditionell brittisk gentlemannastil som toppats med lite modernare snitt – och färgglada strumpor och tröjor.

Och det funkade. Stilen har bara blivit populärare bland de rika och trendmedvetna. Nyligen sågs till exempel Pete Doherty, the bad-boy rocker, och hans flickvän Kate Moss, the bad-girl model, strutta in på Richard James butik på Savile Row 29.

Med det nya, självklart penningstarka, klientelet av unga medvetna män har även andra butiker vågat satsa på Savile Row. Sedan en tid tillbaka finns här en Evisubutik och en av Londons hippaste klädbutiker: B Store, som bland annat säljer Roksanda Ilinic och Eley Kishimoto. Att amerikanska t-shirtjätten Abercrombie & Fitch nyligen öppnade en filial på Savile Row togs dock emot med viss bestörtning. För både gamla och unga klädsnobbar kändes det som ett hån.

Londons bästa teatime

I MUGGARNA Tekopparna har åter plockats fram. I dag finns det en bunt exklusiva och trendiga teställen i London.

Top of the bunch lär vara The Berkeley (The Caramel Room) där kanapéerna och bakverken är inspirerade av, och döpta efter, bland annat Missoni, Chloé och Dolce & Gabbana. Adress: Wilton Place.

100 procent grönt på tallriken

PÅ FATEN ”Den viktigaste restaurangöppningen i London på 200 år.” Det skrev restaurangkritikern Giles Coren i The Times om Acorn, som har fört samman begreppen nolltolerans och ekologiskt. Målet är att restaurangen ska vara totalt miljövänlig.

Restaurangen är byggd av organiska och återvunna material, man komposterar och återanvänder 100 procent av sitt avfall, använder endast ”grön” el, matleveranserna sker med minilastbilar som drivs på biobränsle och maten är eko- och närproducerad. Giles Coren menar att detta måste alla krogar i London sträva efter. Ribban är lagd. Adress: 69 Swinton Street, boka bord på telefon: +44-20-781 218 42.

Bo snyggt runt tusenlappen

PÅ RUMMET Svindyrt men snyggt, eller heltäckningsmattor och hyfsat billigt? Det var hotellvalet förr i London. Men äntligen har det dykt upp flera hotell med smart design, och som trots det inte kostar mer än 1 000–1 500 kronor natten.

Här några förslag:     1    The Hoxton Urban Lodge     2    B+B Belgravia     3    Southwark Rose     4    Base 2 stay     5    Mayflower     6    New Linden     7    Stylotel     8    Harlingford     9    20 Nevern Square     10    Montagu Place

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Falkirk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro