ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 mäklare svarar: Då är det bäst att köpa och sälja lägenhet

Natalie Demirian · 16 Apr 2017
Uppdaterad 16 Apr 2017
Enligt mäklarna är bostadsmarknaden inte lika säsongsbaserad som den var förr.

Enligt mäklarna är bostadsmarknaden inte lika säsongsbaserad som den var förr. Foto: Alamy


Vilken är den bästa tiden på året för att sälja lägenhet? Och när ska man egentligen passa på att köpa för att få bästa möjliga pris? Frågorna är många och åsikterna går isär. Metro har frågat sju mäklare i Stockholm, Göteborg och Malmö om hur de resonerar.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Rundgren, fastighetsmäklare på Notar Stockholm:

– Det som man framför allt ska titta på är utbudet av bostäder. När det är som flest bostäder ute så sprids spekulanterna självklart ut över många visningar och man hinner gå på allting. Det gör att man får en sämre chans att få många budgivare. Tvärtom blir det när man säljer vid ett litet utbud, då samlas alla på samma visningar. Historiskt sett så har det varit så att man får bäst betalt i juli månad och första helgen i januari. Generellt är det så att när det är lägst utbud så är det bäst betalt.

Elin Bellander, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling Södermalm:

– Jag skulle säga att det inte alltid är så säsongsbetonat. Det finns vissa perioder man kanske ska undvika, som juli månad och omkring jul när folk ofta är bortresta och har annat för sig än att leta ny bostad. Där ser man tydligt att utbudet går ner och många vill vänta med försäljningarna. Men priset påverkas mer av utbud och efterfrågan. Är det ett lågt utbud och en hög efterfrågan så går priset upp oavsett vilken tid på året det är.

Agnes Andersson, fastighetsmäklare på HusmanHagberg Malmö: 

– Det beror förstås på vad det är för marknad och vad det är för typ av lägenhet. Jag skulle säga att det inte spelar så stor roll när man säljer. Marknaden är så het att det säljs för bra priser precis när som helst under året. Det handlar snarare om efterfrågan och utbud.

Adam Keivandarian, fastighetsmäklare på Notar Sollentuna:

– Det är nog inte längre nödvändigtvis så att det är en specifik period under året som genererar rekordpriser. Det handlar snarare om upplägget, utbud, efterfrågan vid tillfället och så vidare. Det där kan variera från vecka till vecka nu för tiden, skulle jag säga. Sedan kanske man inte ska ha visning på till exempel midsommarafton. Men förut, när jag började jobba som mäklare för tio år sedan, var det mycket vanligare att det var mer aktivitet på våren och hösten och så är det kanske i dag också. Men i dag är inte det en garanti för att få bäst betalt. Bäst betalt kan man få när som helst under året.

Pia–Lotta Svensson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Södermalm:

– Man måste förstås veta om man ska köpa eller sälja först. Minst ute till salu är det under det första och tredje kvartalet. Mest ute till salu är det under det andra och fjärde kvartalet. När det är som mest till salu så är det bäst att köpa, men inte bäst att sälja. Ju större utbud det är, desto mer har köparen att välja mellan. Men det beror som sagt på om man har goda marginaler eller om man måste köpa eller sälja fort och inte kan ”välja” på samma sätt.

Jennifer Malmström, fastighetsmäklare på MOHV Solna:

– Många tänker sig att det är bäst att inte sälja under sommaren, men egentligen är det tvärtom. Det är då man är ensam på marknaden och det finns inte mycket att konkurrera med. Jag tycker därför att det är bra att sälja i till exempel juli. Som köpare vill man köpa när det är så mycket som möjligt på marknaden och budgivningarna kanske inte går upp lika mycket. Så augusti-september när det börjar komma igång igen efter sommaren, eller under våren.

Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors Göteborg:

– Det är inte så säsongsberoende som det var förr. Då var det mycket april-maj och september-oktober. Nu är det mer året runt-försäljning. Vissa saker är lite mer säsongsberoende än andra av naturliga orsaker, som till exempel sommarhus. Och det är tydligt att när det gäller små lägenheter så brukar det vara en mindre efterfrågan i maj och juni när högskolorna slutar, men så fort juli och augusti kommer så är det en mycket större efterfrågan för att antagningsbeskeden kommer och högskolorna börjar. Ofta är det så att när det finns ett stort utbud så är det bäst att köpa för att man har mycket att välja mellan. Men då är det samtidigt många andra köpare ute. Ibland kan det därför vara bra att sälja sommartid, för då är det inte lika mycket att konkurrera med. Samtidigt är det då färre köpare ute. Det jämnar därför ofta ut sig.

Så här har utbudet av bostadsrätter sett ut i Sverige mellan januari 2015 till mars 2017 enligt statistik från Hemnet

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro