ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 saker att tänka på under jobbintervjun

Hanna Larsson · 8 Dec 2014
Uppdaterad 8 Dec 2014

Foto: Alamy


klar

Artikellänk är kopierad

I tidigare artiklar har vi gått igenom hur du förbereder dig dagarna innan jobbintervjun. Nu tipsar Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter om vad du ska tänka på när det verkligen gäller. Kom i tid, kom väl förberedd och avsluta starkt.

LÄS MER: Social kompetens är inte att vara pratglad

Föreställ dig ett bra resultat Är du nervös? Skräm inte upp dig själv med fantasier om hur allt går fel. Slut istället ögonen, andas djupt och lugnt och fantisera om hur lugn och trygg du kommer känna dig under intervjun, hur du får ­ fin kontakt med den trevliga intervjuaren och alla du möter, och hur du svarar bra på alla frågor. Känn känslan av framgång och att du är nöjd med dig själv och din prestation.

Ta med dig CV Även om du redan har skickat in CV och personligt brev kan det vara bra att ta med några extra kopior, till exempel om det dyker upp en ny eller extra intervjuare. Visst kan de skriva ut sådant själva, men då får du chans att visa hur uppstyrd du är. Har du ­arbetsprov eller liknande är det också bra att ta med, även om ingen bett dig. Att visa vad du åstadkommit gör ett starkare intryck än att bara berätta om det.

Kom i tid Att komma i tid kan verka självklart, ändå är det förvånansvärt många som inte gör det. Visst kan det hända oförutsedda saker på vägen, men därför är det viktigt att ha marginaler. Om du ändå blir sen är det bäst att ringa eller SMS:a. När du kommer fram ber du kort och koncist om ursäkt, det visar att du är seriös och fokuserad och vill komma igång snabbt. Håll inga långa utläggningar om varför du blivit sen.

Tänk på kroppsspråket Det är svårt att lägga till sig med ett kroppsspråk som inte är ditt. Men försök att le, i alla fall när du introducerar dig. Undvik att pilla med saker och skruva dig inte på stolen. Sitt inte nonchalant bakåtlutad eller med armarna i kors, utan rakt eller lätt framåtlutad och håll ögonkontakt med intervjuaren – det signalerar intresse. Ett lagom fast handslag är också viktigt.

Våga vara tyst – och ­fundera på ditt svar Många som får en knivig fråga börjar svamla nervöst eller hamnar i försvarsposition. Men det är ok att ta en paus och fundera. Det visar dessutom att du känner att ­du har kontroll över situationen. ­Passa också på att ta ett par djupa andetag, det gör dig lugnare och mer fokuserad.

Glöm inte att ställa egna frågor Att ställa egna frågor visar att du är nyfiken på jobbet och att du tycker det verkar spännande, men också att du vill ta reda på om det är rätt för dig eller inte. Förutom att det faktiskt är väldigt viktigt så höjer det din status och får dig att verka mindre desperat, om det nu skulle finnas risk för det. Genom att ställa initierade frågor om företaget visar du också att du är på­läst.

Avsluta starkt och våga vara kaxig Om du är intresserad av att gå vidare i rekryteringsprocessen så berätta gärna det med all tydlighet. Säg något i stil med ”tack så mycket, det här kändes ju bra”, och fråga ”hur går vi vidare nu?”. Det är ­visserligen kaxigt men visar också att du redan känner ­dig som ”vi” med arbetsgivaren.

LÄS MER: Podcasten som inspirerar dig i karriären

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro