ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 saker du behöver veta om galna älgsjukan

Linnea Gustafson · 15 Feb 2017
Uppdaterad 15 Feb 2017
I USA, Canada, Norge och Sydkorea har sjukdomen drabbat hjortdjur.

I USA, Canada, Norge och Sydkorea har sjukdomen drabbat hjortdjur. Foto: TT


Har galna älgsjukan kommit till Sverige? Det försöker nu svenska forskare ta reda på efter att flera fall av sjukdomen CWD dykt upp i Norge. Här är allt du behöver veta om sjukdomen som är släkt med galna kosjukan.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Påminner om galna kosjukanSjukdomen heter Chronic Wasting Disease och förkortas CWD. Den angriper hjortdjur, till exempel älg, och sjukdomen är dramatisk då den angriper hjärnan och leder till neurologiska symptom, avmagring och död.

– Sjukdomen är närbesläktad med galna kosjukan men vi kallar det för kronisk avmagringssjukdom, eftersom avmagring är det vanligaste symptomet, säger Marie Nöremark som är veterinär och epidemiolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

2. Så känner du igen en ”galen” älgAvmagring och beteendeförändringar är vanliga symptom. Även dregling, okoordinerade rörelser, tandgnissling, skälvningar, torr hårrem och att djuret står med sänkt huvud kan vara tecken på CWD.

3. Oklart om sjukdomen kan överföras till människorDet finns inga dokumenterade fall att människor skulle ha smittats med CWD, men för att vara på den säkra sidan har den amerikanska viltvårdsförvaltningen gått ut med att kött från sjuka djur ska kasseras.

– Inga sådana samband har setts och sannolikheten är låg, men samtidigt är det mycket vi inte vet. Vi kan inte helt utesluta att det kan vara så, säger Marie Nöremark.

LÄS MER: Ovanlig sjukdom hos norsk älg

4. Kom till Europa 2016Två älgar och en vildren i Norge som drabbats av sjukdomen konstaterades i Norge mellan april och juni förra året. Totalt har fem fall hittats i Norge efter en ganska omfattande övervakning.

– Vi vet inte ursprunget till fallen i Norge. Det vi vet är att de här älgarna som upptäcktes är nära den svenska gränsen och vilda djur rör sig ju över landsgränserna, så vi kan inte säga att det inte finns några fall i Sverige – det vet vi inte, säger Marie Nöremark.

5. Så kan den påverka Sverige

– Vi får dra lärdomar från Nordamerika – i vissa fall har så många djur drabbats att det påverkat populationen. Här i Sverige kan sjukdomen också vara en risk för rennäringen.

6. Här vet vi att sjukdomen finnsUSA, Canada, Norge och Sydkorea där den spridits via importerade hjortdjur.

7. Finns i USA sedan 1960-talet.Först upptäcktes den bland hägnade hjortdjur, men på 80-talet spreds den även bland vilda djur. Nu finns sjukdomen i 21 delstater i USA enligt amerikanska CDC som kontrollerar sjukdomars förekomst.

Forskare vid Grimsö forskningsstation har nu fått i uppdrag av Naturvårdsverket att göra en kunskapsöversikt av CWD och en mindre övervakning har SVA redan påbörjat.

– Efter att fallen i Norge dök upp finns det nu även planer på att sätta igång en övervakning på EU-nivå, säger veterinären och epidemiologen Marie Nöremark.

LÄS MER: Älg terroriserade bostadsområde i flera år

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro