ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS
hela denna artikel är en annons

7 saker du inte får missa när du hyr ut i andra hand

Metro · 9 Apr 2018
Uppdaterad 23 Apr 2018
Ha koll på alla papper innan du hyr ut din bostad i andra hand.

Ha koll på alla papper innan du hyr ut din bostad i andra hand. Foto: Samtrygg


Är du en av de som går i tankarna om att hyra ut din bostad? Det är oftast en bra lösning om du inte ska använda den, men det finns en del att tänka på innan du släpper in en främling i ditt hem. Experten Viktor Nilsson berättar vad som är bra att veta innan du hyr ut din bostad i andra hand.

klar

Artikellänk är kopierad

Anledningen till att man själv inte har behov av sin bostad kan till exempel vara en tillfällig flytt utomlands, studier på annan ort, eller att man ska flytta in hos en partner. För dig som hyresvärd är det viktigt att ha koll på vilka regler som gäller och vem du hyr ut till- annars kan det bli en upplevelse som är allt annat än trevlig.

– Några av de vanligaste orosmomenten när man ska hyra ut sin bostad är utebliven betalning, försäkring och giltiga avtal. Med Samtrygg behöver man inte oroa sig, då vi ser till att allt går rätt till, säger Viktor Nilsson på Samtrygg.

Viktor Nilsson är expert på allt som har med andrahandsuthyrning att göra och har listat sina 7 viktigaste tips på hur du minimerar riskerna och bäst förbereder dig inför att hyra ut din bostad.

Hyr inte ut utan tillståndEnligt hyreslagen måste du ha tillstånd för att hyra ut- om inte kan du riskera att bli av med bostaden. 

Ha koll på alla papperUpprätta ett skriftligt hyreskontrakt där regler, hyra och datum för hyra framgår som både du och din hyresgäst signerar.

Dokumentera bostadens skickInnan din hyresgäst flyttar in bör ni tillsammans gå igenom boendets skick. Dokumentera och notera eventuella skador!

Ta inte ut för hög hyraDu kan enligt lag inte ta vilken hyra du vill, den måste vara skälig. I värsta fall kan du bli återbetalningsskyldig om du inte följer detta.

Kolla upp din hyresgästGenom en kreditupplysning kan du kontrollera att din hyresgäst har ekonomi till att betala hyran. Kolla också gärna upp hyresgästen på sociala medier för att få en bild av personen!

Be en granne hålla ett öga på bostadenEtt bra tips är att hålla kontakten med en granne, så att denne kan informera dig om något inte stämmer. 

Lämna inte kvar något av värdeOm du hyr ut möblerat, dubbelkolla att du har tagit med dig värdesaker och till exempel möbler som du är rädd om innan hyresgästen flyttar in.

pil
I Samtrygg Trygghetspaket ingår alltid:
klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro