ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 saker du inte visste om herpes

Åsa Enervik · 15 Mar 2017
Uppdaterad 15 Mar 2017
Herpes kan smitta vid oskyddat sex eller vid kyssar.

Herpes kan smitta vid oskyddat sex eller vid kyssar. Foto: Illustration Eva Fallström


Herpes är ett mycket vanligt virus. Man tror att omkring 70 procent har herpes typ ett, munsår, och 30 procent har herpes typ två, genital herpes. Men herpes är inte så hemskt som man kan tro. Här är 7 saker du kanske inte visste om herpes.

klar

Artikellänk är kopierad

Herpes – ett virus i två typer

Herpes är ett virus, herpes simplex virus, som finns i två typer. Det ena är herpes typ ett, som är vanligare runt munnen som munsår, och typ två som oftast finns på och runt könet eller i och omkring analen.

Herpes smittar lätt

Herpes kan smitta vid oskyddat sex eller vid kyssar. Det smittar lätt och överförs vid hud- och slemhinnekontakt och saliv. Det händer att herpes överförs utan att man har besvär, men smittar mest när du har blåsor och sår. Tvätta händer efter toalettbesök eller om du rört vid området där du har herpesutbrott, annars kan det överföras till ögonen.

Du vet inte om du har det!

Många har herpes i underlivet utan att veta om det – 70 procent har herpes typ ett, 30 procent har herpes typ två. Väldigt många har antikroppar mot bägge typerna av herpes. Det innebär att man har blivit smittad men att man inte får utbrott med blåsor och sår.

För att undersöka om du har det, gå till sex- och samlevnadsmottagning, ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning. Där diagnosticeras prov från sår eller blåsa.

Så funkar utbrotten

När ett utbrott är på gång kan du känna stickningar, pirr och klåda. De kommer några dagar innan du får blåsor och sår. De stannar i fem–tio dagar. Stress, solbränna, mens, infektioner, friktion och tryck på slemhinnor och hud kan utlösa utbrott. Ta hand om dig när du har utbrott. Tvätta med ljummet vatten och en mild intimtvål om blåsorna finns på huden, eller med babyolja om såren sitter i slemhinna och på könet.

Herpes är inte så hemskt som man tror

Många som får besked om att de har herpes blir väldigt ledsna. Herpesviruset stannar i kroppen hela livet så oron är ofta stor. Kommer jag aldrig kunna ha ett sexliv igen? Man kan känna allt från uppgivenhet till skam och äckel.

Men herpes är inte så hemskt som man kan tro! Mellan utbrotten har man oftast inte besvär. För de flesta blir utbrotten allt glesare, det kan ta många år emellan. Medicin kan lindra.

Du kan skaffa barn utan problem. Men! Om kvinnan har ett genitalt herpesutbrott under förlossning, så finns risk att virus överförs till barnet. Då kan det bli aktuellt med kejsarsnitt.

Så lindrar du besvär

Ingen behandling botar herpes. Däremot finns virushämmande läkemedel i tablettform som läkare skriver ut. Medicinen förkortar och minskar besvären.

Receptfria läkemedel finns också, som apotekens smärtlindrande gel Xylocain. Har du ofta utbrott kan det vara så att du behöver behandling varje dag under en längre tid.

Sex, javisst – om du har en plan

Kondom skyddar mot herpes, men herpes kan sitta i området utanför kondomen så därför är inte skyddet helt säkert. Du kan också minska smittan genom att inte ha sex under pågående utbrott.

Många är oroliga för hur relationen ska fungera. Ett bra råd är att prata med varandra, och göra en sexplan. Till exempel komma överens om att det är lugnt att ha sex när man inte har symtom. Och att variera sätten att ha sex på, för att minska risken för överföring. Ett säkert sätt är till exempel att använda händerna för smeksex. Ihop med ett bra glidmedel är det både skönt och säkert. Är ni i en relation så kom överens om hur just ni vill ha det, och ha det sex som känns bra oavsett hur.

LÄS MER
6 saker du inte visste om glidmedel
klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Enervik
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro