ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 saker du kanske inte visste om Oscarsgalan

Filip Häggberg · 26 Feb 2017
Uppdaterad 26 Feb 2017
Alicia Vikander är en av 14 svenskar som vunnit en Oscar.

Alicia Vikander är en av 14 svenskar som vunnit en Oscar. Foto: Chris Pizello/AP/TT


I natt svensk tid går den 89:e upplagan av Oscarsgalan av stapeln, där bland annat En man som heter Ove” är nominerad till bästa icke-engelskspråkiga film. Här är 7 fakta om galan – som du förmodligen inte hade koll på.

klar

Artikellänk är kopierad

Kortaste tacktalet någonsin

För mer än 50 år sedan, 1963, vann Patty Duke en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Hennas tacktal är historiskt, då det är det kortaste tacktalet i galans historia. Hon gick upp på scenen, sa ”Thank you”, och gick av. Det skriver Houston Chronicle.

Yngsta vinnaren

10 år. Så ung var Tatum O’Neal när hon 1974 tog hem bästa kvinnliga biroll för filmen Paper Moon, skriver den amerikanska filmakademin på sin hemsida.

Filmen som vann allt

Den tredje filmen i Sagan om ringen-trilogin, Sagan om konungens återkomst, fick en Oscar i alla elva kategorier den var nominerad i år 2004. Det är, tillsammans med filmerna Titanic och Ben Hur, rekord för antalet priser på en Oscarsgala.

Personen med flest Oscars

Den legendariske filmproducenten och animatören Walt Disney står i en klass för sig. Amerikanen samlade sammanlagt ihop 26 priser och var nominerad 59 gånger, enligt Houston Chronicle. Det gör honom till den mest framgångsrika personen någonsin i Oscars-historien.

De hade mest otur

Två filmer, The Turning Point och The Color Purple, var båda nominerade till elva olika priser – utan att vinna en enda. Den skådespelare som haft mest otur är Peter O’Toole som nominerades åtta gånger, men gick hem tomhänt varje gång.

Var i bild i fem minuter – vann ändå

Fem minuter och två sekunder. Så länge var Beatrice Straight i bild i filmen Network från 1976. För insatsen vann hon priset för bästa kvinnliga biroll. Mycket lön för mödan, eller vad säger man?

Så många svenskar har vunnit

När Alicia Vikander förra året vann priset för bästa kvinnliga biroll blev hon den 14:e svensken någonsin att kamma hem en Oscar. Ingrid Bergman och Per Hallberg är mest framgångsrika, med tre statyetter var, enligt Café.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro