ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 saker som får världens kvinnor att tappa lusten

Ana Udovic · 8 Mar 2017
Uppdaterad 8 Mar 2017
Barnmorskor i Demokratiska Republiken Kongo undersöker en gravid kvinna på neonatalvården. De lyssnar och räknar hjärtslag hos fostren. Dessutom mäter de livmodern för att ta reda på hur många veckor det är kvar till förlossning.

Barnmorskor i Demokratiska Republiken Kongo undersöker en gravid kvinna på neonatalvården. De lyssnar och räknar hjärtslag hos fostren. Dessutom mäter de livmodern för att ta reda på hur många veckor det är kvar till förlossning. Foto: Foto: Sven Torfinn/ H6 Partners.  


Hur ser det ut med världens kvinnors sexuella rättigheter? Inget vidare. Det råder brist på preventivmedelsupplysning, överflöd av begränsande normer och rent förtryck. Man blir avtänd för mindre! Här är sju orsaker till att världens kvinnor förlorar sexlusten.

klar

Artikellänk är kopierad

1. AbortförbudEnligt World Health Organisation, WHO, genomförs omkring 20 miljoner osäkra aborter varje år på grund av abortförbud. De osäkra aborterna utgör 48 procent av samtliga aborter.Ett av de länder där det råder abortförbud är Chile.– Det är svårt att njuta av sex när man ständigt är rädd för att bli gravid, säger chilenska Valeria, som egentligen heter något annat, i en intervju i podden RFSU Dokumentär. Intervjun handlar om hennes resa till Sverige, en resa hon tvingades göra för att få sin abort.

2. MödradödlighetVarje år dör 303 000 kvinnor i världen på grund av komplikationer vid en graviditet eller förlossning. 99 procent av dem som dör, lever i fattiga länder. I Afrika söder om Sahara är mödradödlighet den vanligaste dödsorsaken för kvinnor 15–19 år. Det hänger ihop med kvinnors bristande status och egenmakt. Av de åtta mål FN satte upp 2000 för att minska fattigdomen – de så kallade millenniemålen – var minskad mödradödlighet det mål som nådde sämst resultat.

LÄS MER
6 saker du inte visste om glidmedel

3. Okunskap om könsorgan Låg kunskap om kropp och kön  kan förutom oönskade graviditeter och könssjukdomar även leda till en låg självkänsla kring könet och hur det ska se ut. Det drabbar både män och kvinnor, nationellt såväl som internationellt.– Enligt RFSU:s Kådiskoll är 40 procent av Nordens invånare mellan 21 och 35 år obekväma med utseendet på sitt könsorgan. Det beror på att vi sällan får se den enorma variation av könsutseende som finns, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare.

4. Fördomar mot sexuella minoriteter Ju mindre sexualupplysning desto större blir okunskapen om sexuella minoriteter. Den kunskap som finns inkluderar inte hbtq-personer och föder fördomar. Fördomar och internaliserad homofobi gynnar knappast sexlusten. Andra utsätter sig för stora risker i samband med sex av samma anledning. Lesbiska och transsexuella kvinnor blir i delar av världen utsatta för ”omvändelse”-våldtäkter och misshandel trots att de ska skyddas av lagen.– På det sättet kan upplysning både bredda perspektiven och rädda liv, säger Pelle Ullholm.

5. Vård, finns det?Ju bättre vården är att informera om sexualitet, desto fler vågar ta upp frågor och problem i tid. Känner sig inte människor stärkta i att söka vård eller testa sig för en sexuellt överförbar sjukdom, kommer fler att drabbas av könssjukdomar.– Många går omkring med frågor eller oro, i många fall helt i onödan –problemet är kanske vanligt eller lätt att göra något åt. Eller så är det kanske inte ens ett problem, säger Pelle Ullholm.

6. Sex är lika med smärtaBrist på upplysning kan också förstärka felaktiga idéer om att män och kvinnor har olika mycket lust. Vilket i sin tur inte leder till att det blir lika självklart att söka ömsesidighet.– Det finns en föreställning om att sex inte är lika njutningsfullt för kvinno. Ibland frågar unga hur länge det ”ska” göra ont. Upplysning om upphetsning, hur kroppen reagerar vid kåthet är superviktig för samspel och för att undvika smärta, säger Pelle Ullholm och tillägger att det framför allt drabbar tjejer och kvinnor.

7. För dålig sexupplysningDet finns en myt som säger att sexualupplysning gör att unga har sex tidigare. Inget kunde vara mer fel. Snarare fungerar det tvärtom. Bred allsidig sexualupplysning, i skola och på andra ställen, är viktigt på många fler sätt än man spontant tänker.– Reflektion och kunskap om kropp, kön, ömsesidighet och relationer gör allas sexliv bättre. Samma kunskap kan också rädda liv, säger Pelle Ullholm.

pil
Så här stor är risken att dö i samband med en graviditet i världen

En feministisk regering borde göra mer! Protest den 11 marsDen 11 mars arrangerar RFSU barnvagnsmarschen för att protestera mot att inte mer görs för att minska mödradödligheten i världen. Några av kraven är:* öka det finansiella stödet till sexuell och reproduktiv hälsa i världen* öka stödet till abort i världen* stå upp för kvinnors rättigheter i internationella förhandlingar

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro