ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 sköna dokumentärer att njuta av i januarimörkret

Marcus Leifby · 27 Jan 2017
Uppdaterad 27 Jan 2017
Vad passar bättre i mörka januari än en riktigt bra sportdokumentär. Här är Marcus Leifbys favoriter.

Vad passar bättre i mörka januari än en riktigt bra sportdokumentär. Här är Marcus Leifbys favoriter. Foto: SVT/Alamy


Januari är i sitt essä. Det är mörkt och kallt och bara strunt på teve. Så Marcus Leifby bestämde sig för att vara en hygglig prick och ge er sju anledningar att stanna inne hela helgen. I stället för livesänd sport tycker han att ni ska lägga er på soffan och titta på några av de bästa sportdokumentärerna som har gjorts. Och ni behöver inte ens springa ner till videobutiken.

klar

Artikellänk är kopierad

”CCCP-hockey”Jag är så pass gammal att jag kommer ihåg hur det var att möta Sovjet i ishockey. Och det var inget kul. Alls. I hemma-VM i Göteborg 1981 vann ryssarna med 1-13 när allt skulle till att avgöras. Då stod det ändå 0-0 efter första perioden. Efter Sovjetunionens fall har det gjorts en handfull dokumentärer om den röda hockeymaskinen, den ena pråligare än den andre. Bäst? Den svenskproducerade. Den tidigare Moskva-korrespondenten Malcolm Dixelius och filmaren Bengt Löfgrens ”CCCP-hockey” har träffat ”superfemman” och berättar historien om hur Sovjetapparaten dresserade sina hockeyspelare. Kopplingen rysk propaganda och idrott gör att filmen är aktuell även i dag.

”9,79”

ESPN 30 for 30 9.79* by Daniel Gordon from Kato on Vimeo.

En av Daniel Gordons majestätiska dokumentärer för amerikanska ESPN (som har gjort en hel drös). I OS i Seoul noterades Ben Johnson för tiden 9,79 när han vann finalen över 100 meter. Men. Det tog inte lång tid förrän han ertappades med anabola steroider i kroppen och en av OS-historiens största dopingskandaler rullades upp. Det här är historien om de åtta som stod på startlinjen den här dagen.

”Bragden”Det här är berättelsen om hur lilla Sverige kunde slå mäktiga Kina i nationalsporten bordtennis. Förlåt. Jag korrigerar. Hur lilla Sverige kunde KROSSA mäktiga Kina i nationalsporten bordtennis. Det blev 5-0 i lag-VM-finalen i Dortmund 1989. Varenda gång jag tänker på det önskar jag att jag hade ett pingisbord. Och en gillestuga.

”Senna”Brasilianaren Ayrton Senna blev F1-världsmästare tre gånger och det kunde kanske blivit fler titlar om det inte hade varit för den där fruktansvärda helgen på Imolabanan i San Marino-GP i maj 1994. Dagen före hade den österrikiske föraren Roland Ratzenberger förolyckats på samma bana. Den här filmen handlar om hur det kunde ske. Med unikt bakom kulisserna-material får vi på nära håll följa Sennas rivalitet med Alain Prost, en maktkamp i 300 blås som gjorde att förare och stall hela tiden tänjde på gränserna. Tills det inte gick mer.

”Bobby Fischer Against the World”Schack gör sig inte bara bra på stranden en slapp semesterdag. Det funkar alldeles utmärkt även på film. Särskilt när karaktärerna (en ryss och en amerikan) gör upp i århundradets schackmatch (i Reykjavik på Island av alla ställen) och kryddar den med Kalla kriget-politik. Det här är så bra att man blir… matt.

”Thrilla in Manilla”De visste hur en boxningsmatch skulle namnges – och arrangeras – förr i tiden. Vid sidan av ”The Rumble in The Jungle” (Ali vs. Foreman i dåvarande Zaire) är det här en av Muhammad Ali’s mest mytomspunna matcher, ofta beskriven som en av de bästa matcherna i boxningshistorien. Den ägde, precis som titeln skvallrar om, rum i Manilla, Filippinerna. Uppladdningen var smutsig, matchen en snudd på vedervärdig holmgång över 14 stenhårda ronder. Bli inte överraskade om ni kommer på er själva att sitta och heja på ”Smoking” Joe Frazier.

VM 94-krönikanAlltså, jag kommer bara ge mig själv stryk om jag inte tar med 94-krönikan här. Trots att det inte är en dokumentär i ordets rätta bemärkelse. Men en krönika har aldrig varit mer dokumentärlik än det här Albert Svanberg-signerade kuttersmycket från SVT-arkivet. Om en magisk svensk sommar. Och ett magiskt svenskt landslag.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro