ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 sportlovstips för dig som lämnar skidorna hemma

Ricki-Rebecka Petrini · 23 Feb 2017
Uppdaterad 20 Jun 2017

Foto: IBL


Med säsongens sportigaste lov i backspegeln välkomnar vi nu en och annan inomhusaktivitet. Vintern är långt ifrån över, vilket gör februari till en utmärkt upplevelsemånad. Väder till trots är det nu vi istället söker aktiviteter som höjer temperaturen på en för övrigt rätt solfattig tid på året.

klar

Artikellänk är kopierad

Istället för skidor på sportlovet

Foto: IBL

Jukkasjärvi – Norrskenssafari

Vildmark och safari för tankarna till breddgrader runt ekvatorn. Men på mycket närmare håll är det ett himlaskådespel som lockar besökare från hela världen, inte vilddjur. För maxad upplevelse, checka in på Ishotellet i Jukkasjärvi, Sveriges kanske mest berömda hotell. Norrsken ser du bäst kvällstid mellan september och mars. På skoterturen berättar guiden om naturfenomenet och kvällen avslutas med en rustik middag runt elden i vildmarksstugan.

Foto: IBL

Malmö – Räkna iskallt med finess

Från pop up-kök till stans hippaste lunch. Visst har Saltimporten Canteen satt lunchmåltiden på kartan och deras hamnkrog serverar mer värme än vad den sterila lokalen först antyder. Inget är en slump på Ola Rudins och Sebastian Perssons slakthus-inspirerade lunchhak. Från de selektiva råvarorna och de konstverksliknande uppläggen, till naturviner och Instagramkonto med endast bildbidrag från restaurangens gäster. Med tanke på Saltimportens enskilda adress lämpar sig en lyxig sportlovslunch extra bra här just nu.

Foto: IBL

Göteborg – Ridsportens hetaste namn

Nu intar Sveriges mest engagerade sportfans Scandinavium för Gothenburg Horse Show, 21-26 februari. Förutom ett fullspäckat program presenteras även några nya inslag i år. I klassen Swedish Young Horse Challenge gör de allra yngsta upp, 5- och 6-åriga hopphästar, samt 5-, 6- och 7-åriga dressyrhästar. GP-ponnyn har bytt namn till Sverigeponnyn och i denna numera rikstäckande final förväntas hög ah-faktor och fulla läktare.

Foto: IBL

Berlin – Hetta och akrobatik

Palast Berlin sker det något alldeles extraordinärt, något extravagant och färgsprakande. Showen The One, numera en urban myt, har under de senaste åren omdefinierat begreppet musikal. Omskriven av The New York Times och I-D Magazine, inte bara för det faktum att modedesignern Jean Paul Gaultier har skapat över 500 kostymer för showen. Nej, snarare är det cabaretens återkomst alla är lyriska över. Hundra artister som alla tycks kunna trotsa tyngdlagen. En armé av dansare med laserprecision i stegen. Den lättsamma inställningen till nakenhet. Könsförvirringen. Helt enkelt allt det exotiska som stavas Berlin.

Foto: IBL

Dublin – Mer än en kall öl

Relationen irländare har till nationaldrycken öl är ingen lättsam affär. Eller så är det just det – beroende på vilken tid på dygnet du frågar en local. I Dublin dricks det hur som helst gärna öl, helg som vardag, lunch som middag. Medan de själva hänger på den lokala puben och socialiserar har vi som besökare ett givet turistmål att besöka under vår vistelse.Kliv in i byggnaden som till och med är formad som ett ölglas. Givetvis är det Guinness Storehouse jag pratar om, och detta är ett av stans mest populära vattenhål. Vart annars blir du belönad med en iskall öl efter museituren? Och visst är det ändå ett museum med fakta, tutorials, interaktiva montrar och filmer som roar alla familjens medlemmar.Guinness historia betas av bit för bit i detta enorma lekland för ölälskaren. För den som är mindre intresserad av öldrickandets historia väntar en annan belöning i slutet av turen. Högst upp i ölglashuset finner du den obligatoriska utsiktsbaren med sin spektakulära panoramautsikt över stan.

Stockholm

Foto: IBL

A Beautiful PlanetFå resor är så verkligt utomjordiska som IMAX-upplevelsen. I Cosmonovas nya storfilm, A Beautiful Planet, utlovas bilder på jorden från rymden ur ett perspektiv som aldrig tidigare visats. På rymdstationen ISS får du möta astronauterna i deras annorlunda vardag. Åldersgräns: 5 år.

Foto: IBL

Ett barn blir tillEn av världens mest kända bildberättelser är lika aktuell och fascinerande i dag, mer än 50 år efter sin första publicering. Sveriges legendariska dokumentärfotograf, Lennart Nilsson (1922-2017) var den som klippte banden vid Fotografiskas invigning 2010. Mellan 6 februari – 2 april ställer huvudstadens mest tongivande museum ännu en gång ut delar av samlingen till minne av fotografens livsgärning. Det här är Sci-Fi på riktigt – ingen går oberörd härifrån. Gammal som ung inser storheten i Lennarts bedrift att dokumentera själva skapelsen inuti människokroppen.

pil
Lennart ute i världen

När det ikoniska fotomagasinet Life först publicerade Ett barn blir till 1965, hade Lennart jobbat med framtagningen av bilderna i 12 år. Det 16-sidiga bildreportaget med omslag tog omvärlden med storm. Hela upplagan på 8 miljoner exemplar sålde slut på några dagar, en bedrift som endast slagits av månlandningen 1969.

klar

Artikellänk är kopierad

Ricki-Rebecka Petrini
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro