ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 steg till ett perfekt personligt brev

Joel Linde · 12 Okt 2015
Uppdaterad 18 Okt 2015
Kajsa Angerdal Skoglund tycker att många skriver alldeles för mycket om sig själva som privatpersoner.

Kajsa Angerdal Skoglund tycker att många skriver alldeles för mycket om sig själva som privatpersoner. Foto: Alamy, Proffice


Metro har pratat med rekryteringsexperten Kajsa Angerdal Skoglund och satt ihop en koncis och tydlig lista över tips till ett perfekt personligt brev.

klar

Artikellänk är kopierad

Att söka jobb kan kännas hopplöst, men det finns åtgärder som kan göra stor skillnad för dina möjligheter att knipa jobbet. Här är några av de bästa tipsen från Kajsa Angerdal Skoglund, senior rekryteringskonsult på Proffice, över hur du skriver ett perfekt personligt brev.

Prioritera.

Det är lätt att blåsa upp namn, ort och datum stort i toppen av sidan, men den informationen säger inte arbetsgivaren särskilt mycket. Använd i stället utrymmet till en rubrik som faktiskt ger något, till exempel ”Visionär ledare söker tjänst inom …”. Namn och adress kan hamna i sidfoten.

Det bästa först.

Tänk dig själv: Du läser ansökningar hela dagarna, och första paragrafen är densamma, i varje brev. Inte så spännande. Lyft upp det viktigaste och mest relevanta till de första raderna i stället, så att du direkt fångar läsarens intresse. Du kan alltså skippa ”Hej. Jag heter x och jag är y år gammal.”

►LÄS MER: Rekryterarna avslöjar: Det tittar vi efter på ditt cv

Det är ingen dejtingsajt.

Visst, det är säkert en jättefin bild, men för den sakens skull är den inte lämplig till en jobbansökan. Skickar du med en bild ska den se professionell ut, vara av god kvalitet, utan kompisar bredvid och utan rörig bakgrund. Har du ingen sådan bild är det inte svårare än att be en kompis ta en, eller använda dig av mobilkamerans timer eller webbkameran i din dator.

Skippa sk*tsnacket.

Det är lätt att falla dit, men försök hålla dig ifrån flosklerna. Det tillför ingenting att skriva ”jag skulle passa som handen i handsken”, ”jag har många bollar i luften”, ”jag gillar utmaningar”. Förklara i stället vad du har gjort som visar faktiska exempel på att det är så.

Skriv målinriktat.

Vad söker de egentligen? Skriv inte bara några trevliga rader om vad du har gjort och är duktig på, utan läs NOGA vad arbetsgivaren faktiskt söker och lägg fokus på att med exempel påvisa att du stämmer in på den bilden. Gå enligt den gamla litterära ledstjärnan ”visa, förklara inte”.

►LÄS MER: Här är tio vanliga missar du ska undvika i ditt cv

Var inte för personlig.

Det råder olika bud för hur mycket du bör skriva om dig själv. Men många rekryterare är eniga om att allt över ett par meningar om dig själv är överflödigt. Hur trevlig och rolig du än må vara så är det först och främst ditt yrkesjag som är intressant. Nämn lite kort något du tycker extra mycket om, och lämna gärna lite av spänningen till en eventuell intervju.

Kort och gott.

Har du hört talas om att ordbajsa? Det är något du ska undvika. Ditt brev behöver sällan vara längre än en sida. Blir det längre: stäm av mot platsannonsen än en gång och ta bort allt som inte är direkt relevant. Korta ned varje mening genom att omformulera, använda kortare synonymer och ta bort överflödiga ord.

►LÄS MER: 10 snabba tips – så vässar du ditt CV

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro