ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 tips – så hanterar du kärlek på jobbet

Hanna Larsson · 10 Feb 2015
Uppdaterad 10 Feb 2015

Många träffar sin livspartner på jobbet. Men romansen kan också bli ett riktigt stolpskott för karriären. Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter tipsar om hur du hanterar kärlek på arbetsplatsen.

klar

Artikellänk är kopierad

En undersökning från Linkedin 2014 visar att var tionde svensk dejtat en kollega. Karriärcoachen Nina Jansdotter tipsar om hur du hanterar kärlek på arbetsplatsen.
En undersökning från Linkedin 2014 visar att var tionde svensk dejtat en kollega. Karriärcoachen Nina Jansdotter tipsar om hur du hanterar kärlek på arbetsplatsen.Foto: Alamy

1. Ger energiKärlek och passion är starka drivkrafter och att ha känslor för en kollega kan bli en riktig energikick och göra det roligare att gå till jobbet. Även ett ömsesidigt flörtande kan bli en extra krydda som gör er mer kreativa och dynamiska, och det behöver ju inte leda till något mer.

2. Agera professionellt Kärlek och flörtar är svåra att hålla hemliga och rykten sprids fort. Visst kan det vara vettigt att ligga lågt tills ni vet vad ni verkligen känner för varandra, men sedan bör ni berätta. Först för chefen och sedan arbetskamraterna. Om arbetsplatsen accepterar att kollegor är tillsammans kan kärleken bidra till positiv stämning. Men det är också viktigt att agera professionellt. Undvik pussande och gullande på arbetstid. 

3. Inte alltid okDet finns företag som inte accepterar att anställda blir tillsammans. Till exempel av rädsla för  att partners ska läcka hemlig information till varandra, eller risk för jäv vid beslut. En del arbetsplatser går medelvägen och har policys, till exempel att en ­lönesättande chef inte får ha en kärleksrelation med en direkt underställd. Se också upp så att inte flörtarna tolkas som sexuella trakasserier. 

4. Underställd tar risken Även på företag där det inte finns någon formell policy i frågan är det vanligt att kärleksrelationer leder till omplaceringar eller utköp. Fast då brukar något annat än relationen uppges vara orsaken. Det är vanligare att chefen får ha kvar sin position än tvärtom, så underställda har mest att förlora på en romans. 

5. Uppåt är svårastAtt inleda en relation med någon högre upp i organisationen kan ibland göra det svårt att fortsätta karriären på arbetsplatsen. Det blir lätt skitsnack om att personen ”försöker ligga sig till ett bättre jobb”, samtidigt som relationen förmodligen inte innebär några favörer i verkligheten. Snarare kan det bli tvärtom, eftersom den som är högre upp i hierarkin kanske inte vill misstänkas för att ge sin ­älskare gräddfilen. 

6. Fundera över vad ­kärleken står förIbland blir vi kära av ”fel” anledningar. Kanske handlar dina känslor för kollegan egentligen om att du har en relation där hemma som inte är bra, och att det därför känns härligt att drömma om någon annan?  Det kan också vara att du egentligen är uttråkad på ­jobbet och borde byta till ett annat jobb som du ”förälskar dig i” och känner passion för.

7. Våga vinnSjävklart kan romansen med kollegan kan leda till väldigt bra saker också. Siffror från SCB 2013 visar att var 20:e parförhållande i Sverige består av två personer som arbetar tillsammans. Kärlek på jobbet är dessutom rätt vanligt. En undersökning från ­Linked­in 2014 visar att var tionde svensk dejtat en kollega. Bästa tipset är att hålla ­huvudet kallt tills du vet om det handlar om en övergående förälskelse eller något mer seriöst.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro